IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

ЕС подари на Турция газовото кранче към Европа, посочи ръководителят на "Газпром"

13:33 | 06.12.14 г. 52
Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

България губи 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

По думите му въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит.

"Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром. 

"Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция", посочи той. 

"Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа", подчерта Милер. "Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви още той. 

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия ѝ статут в региона, пише БТА.

"На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа", отбеляза шефът на "Газпром". 

Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. "Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар", призна Милер. 

По думите му решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител. 

"Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно", уточни Милер. 

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията. 

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 3 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
и *** ли беше тая Бялата Златка неразбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ха така :) Нека се поизприказват малко глупости че да видим какво ще стане :)[URL="http://computersbgn.blogspot.com"]:)[/URL]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
И ако толкова си недоволен от България и ЕС, винаги си свободен да се откажеш от гражданство и да емигрираш в земния Рай Русия:) Хаяско ще те посрещне с отворени обятия хахах :) А и работа ще ти намери :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Хахах :)) Забавляваш ме много :)) Ама адски много :)) Дай още :) Само вземи първо прочети някоя книжка първо :) За сведение - Русия дава около 35 % от газта ползвана в Европа:) Това, че не сме на 100% зависими си е наш проблем. И никога не съм твърдял, че Европа може да се откаже от тях:) Другите ти словесни диарии - не заслужават коментар.. просто излъчват изключително невежество и неграмотност. И ако още веднъж си позволиш лукса да споменеш майка майка ми, ще съжаляваш:) Обещавам ти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
Леле какви глупости си написал ако ги прочете някой руснак ще умре от смях ! Ти виждал ли си хамсия да гълта акула ? Не те знам георги ли си джордж ли си американец ли си или си турчин но е хубаво да идеш на психолог има чувството че си препаткал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
тази Бялата Златка сигурно е *** щото аз не я познавам но кажими малоунико когато Украйна спре кранчето на газа което вече се случи 2009 г от къде ще взима България газ ? Русия изгражда тези газопроводи южен и северен поток защото има намерение да спре тотално доставките на газ за украина ! Аиде обясни ми господин *** след като украйна затвори кранчето от къде ще купуваш газ? Може би твоят идол Обама ще ти кара с кораби втечнена газ от Америка на пристанище Варна -***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
2-ро Не имало никакви изключения невежи глупости който си написал за северен поток. Европа винаги е била зависима и ще бъде от Русия тъь като 85% от световните залежи на газ се намират в Русия . Германия като водеща страна на Евросъюза построи северен поток защото това е най близката и най добра доставка на газ . От какъв източник може да се захранва Европа ? От Америка ли която е на 5 000 кв от Израел ли който е на 3500 км ? Единствената възможност на Европа е Руския газ всичко останало са глупости. Европа неиска югоизточна европа да е под влияние на Русия тя иска тя диктува правилата на източна европа и да измуква парите на источно европеиските страни като ги застави да купуват втечнен газ от америка който ще бъде 3 пъти по скъп защото ще идва с кораби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Хубаво преди да се помъчиш да отговориш на нещо ако не си компетентен да прочетеш. 1 АЕЦ КОЗЛОДУИ работят само два реактора 5и 6 с мощност вече по малко 2 000 MW сметни колко % е от пълната мощност от 3760 MW това го направи еврогеиският съюз защото ние изнасяхме ток на Турция Гърция и печелехме а трябваше да ни заставят да купуваме ток от Европеиски източници затова спряха 1234 блок под предлога че са опасни! След това продадоха ТЕЦОВЕТЕ НА американците който също започнаха да произвеждат и продват с българските тец американски ток на България който и в момента е най скъпият ток. Нестига че разбиха енергетиката взеха и докараха посреднци за транспортирането на ел.енергия също европеиски фирми ЕВН,ЧЕЗ ЕОН за да крадат и смучат допълнително пари от бедният български народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
.. там даже договора ни е до 2030 г. С клауза - transit or pay. Т.е - и да спре Русия транзита - ще трябва да ни плаща по 90 % от цената за транзита до края на договора:)) Та дали ще го спре?:)) А?:)) Другите ти простоти от къде щял да мине газопровода чак не ми се коментират.. прекалено дебилни са. И за финал - щото не мисля да губя повече време с теб - дано си намериш работа. Макар, че с този интелект ще ти е трудно:)) Но за чистота или шофьор на такси... имаш някакъв шанс:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
хахах :) Толкова слаба ракия си, толкова ниска топка, че чак ми е жал. вероятно си умствено ограничен. Така само няколко от глупостите ти:1) "Нямаме АЕЦ" - имаме, работи си перфертно, и ще продължи да си работи така още десетилетия. Включително и с нови блокове.2) "Германия помпи по 18 млрд кубика на ден от северен поток" - това е върха просто :)) Първо не е на ДЕН, а на ГОДИНА Деби:)) И не са 18, а 30 млрд м3. И за твое сведение, там ГАЗПРОМ САМ ПОИСКА изключение от ЕС правилата. И ги получи. Защо отказа за ЮП - помъчи си птичия мозък над този въпрос - и ни забавлявай с резултата после:)3) " Ще купуваме руска газ от Турция" - това от де го реши -Бялата златка ли ти го каза:))) Хахах. Деби - по ЮП никога не се е предвиждало България на купува газ. А само да транзитира. Получаваме си газ по газопровода Дружба, и ще продължим да го правим поне още 10 години, когато ни изтича настоящи договор. След това ще видим :)) Същото важи и за транзита, който правим за Турция ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още