IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

ЕС подари на Турция газовото кранче към Европа, посочи ръководителят на "Газпром"

13:33 | 06.12.14 г. 52
Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

България губи 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

По думите му въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит.

"Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром. 

"Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция", посочи той. 

"Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа", подчерта Милер. "Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви още той. 

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия ѝ статут в региона, пише БТА.

"На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа", отбеляза шефът на "Газпром". 

Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. "Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар", призна Милер. 

По думите му решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител. 

"Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно", уточни Милер. 

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията. 

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 6 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Ехаа имаме си нов *** във сайта. Да ни е честит. Абе *** безработен (а ако не си, то скоро със сигурност ще бъдеш, предвид какъв *** си) - да те питам само.. ти фен на Бялата Златка и на партия Батака ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Дори да не ви допада мнението на някой, няма нужда да го обиждате! Вие самия демонстрирате много ниско ниво, когато излизате с елементарни цинизми и обиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 7
Lucifer
преди 9 години
Че БГ губи от отказа за южен поток това е ясно, но че причината за отказа не е че Путин внезапно му е писнало, го доказва неистовия плач на чужди гробове. Най-големия губещ е Путин а нашите загуби не са нищо ново и нищо чак толкова прекрасно че да ни изненада, даже един рекет по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 13
StefanL
преди 9 години
Само си помисли кои източва България Русия или Европа? След 8 години в еврогеиският съюз пак сме най-бедната страна в Африка. Нямаме атомна електроцентарала Тецовете ги купиха американците ,докараха ни ЕРП-тата да крадата бедният Български народ ,напълниха ни с *** от сирия афганистан и африка , не ни пускат в шенген а накрая спряха и всички проекти който щяха да носят пари на България , Русия източвали ли Германия като помпи газ от северен поток? Зависима ли е Германия от Русия след като помпи по 18 милиарда куб метра газ дневно? По европеиски правила ли посториха северен поток Русия и Германия а господин еврогеец? Като си *** по добре мълчи защото сега вече незнаеш как да отговориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 4
hex
преди 9 години
Тоя е ***, регистриран днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Няма проблем, внесете по-евтини енергоносители! Какъв ви е проблема, някой ви забранява да внасяте ли? Ето пробвахме, колко перки и солари изградихме, защо не поевтиня тока? Ето и братята американци построиха ТЕЦ, защо и от там не поевтиня? Ето братята австрийци купиха "Горна Арда" и не съм чул да са почнали да я строят, защо? И братята чехи и те инвестираха в един ТЕЦ, ама и него го спират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 13
bgMan
преди 9 години
За тези ли простаци говориш, които се представят за българи но имат Русия за единствената си родина, затова и се борят постоянно за 1 единствено нещо - България постоянно да бъде източвана от Русия, особено през цените на енергоносителите?Жалка промита червеноармейска ***, която издига националното предателство в най-висша форма на добродетел, когато е в услуга на руските национални интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Въпроса с ТЕЦ-овете е различен и не те доведоха до поскъпването на тока, а изискването за увеличен процент на ВЕИ и грешката да отпуснем субсидия за неговото реализиране. Между другото по отношение на Европа 2020 има изискване и за намаляване на консумацията на енергия, а от там ще излезе, че процента на ВЕИ е много по-висок от изисквания. Не знам защо през цялото време не се инвестира и в една газова централа, която трябва да балансира ВЕИ-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
не е лесно да си ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Инвестиции трънки.Само нагъл руски мошеник може да нарече вземането на заем на стойност 3 милиарда евро с по-висока лихва от нормалното, (от които заем поне 30% са предназначени за източване и за запълване на дупка в КТБ....) инвестиции!!!Айде Няма нужда. Да си правят престъпните схеми някъде другаде. Ако е бизнес нека да бъде според нормалните търговски бизнес практики както навсякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още