IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

ЕС подари на Турция газовото кранче към Европа, посочи ръководителят на "Газпром"

13:33 | 06.12.14 г. 52
Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

България губи 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

По думите му въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит.

"Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром. 

"Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция", посочи той. 

"Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа", подчерта Милер. "Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви още той. 

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия ѝ статут в региона, пише БТА.

"На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа", отбеляза шефът на "Газпром". 

Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. "Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар", призна Милер. 

По думите му решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител. 

"Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно", уточни Милер. 

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията. 

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Скоро ще врътнат кранчето на този газопровод!(през Украйна)Не може да водиш политика на санкции и да очакваш разбиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 7
StefanL
преди 9 години
ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПЪК *** КОСТОВ ПРОДАДЕ НАШИТЕ ТЕЦ=ОВЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ! ПЛАЩАЙ СЕГА БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ СКЪП ТОК НА АМЕРИКА ОТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ТЕЦОВЕ. НА *** КОСТО ТРЯБВА ДА МУ ИЗДИГНАТ МАВЗОЛЕИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 8
StefanL
преди 9 години
АБЕ ПЕТРОВ А КАТО Е НЕПРОДАВАЕМ КАК ЩЕ КУПУВА ТУРЦИЯ? ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ ФЕСОВЕТЕ СА ПРОСТИ И ЩЕ КУПУВАТ ГАЗ НА ВИСОКИ ЦЕНИ? ИСТИНАТА Е ЧЕ ПУТИН НАКАЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГАЗОЛИЗЦИ НА ЕВРО-ГЕИСКИ *** , ТРЪБАТА СЕГА ЩЕ МИНЕ ОТ ТЪРЦИЯ ПРЕЗ ГУРЦИЯ МАКЕДОНИЯ СЪРБИЯ СЛОВЕНИЯ УНГАРИЯ АВСТРИЯ ИТАЛИЯ А НИЕ ЩЕ КУПУВМЕ РУСКИ ГАЗ С НАДЦЕНКА ОТ ЧАТАЦИТЕ ЗАРАДИ ПРОСТИТЕ СИ ПОЛИТИЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 9 години
Наистина много *** във форума. Въпросът ми е с колко хиляди километра се удължава "предполагаемото трасе" и с колко такси и разходи за нагнетяване ще се натовари цената. Самият Путин знае, че газът му става непродаваем. Затова и само блъфира. Аз се радвам, че изказаната от мен теорема -" Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки" получи последното си доказателство. А се радвам защото, самата идея да станем "енергиен център" и да лежим по креватите докато свят светува е глупава и нереална. Нещо повече тя развращава нацията. Така, че аз утре отново ще бачкам и ако Путин ни върне патока ще си го върна пак в същия крачол в който беше, преди да ни го вземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ше викнем американците те ше вземат всичко не се плаши ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
НА ПЛЕВНЕЛИЕВ ХОТЕЛЪТ В КАТЕРИНИ ГЪРЦИЯ СИ ВЪРВИ ДРУГИТЕ МУ ХОТЕЛИ В БАНЯ БАНСКО СЕ СТРОЯТ ОТ ПОСТАВЕНИ ЛИЦА НЕЗНАЙНО С КАКВИ ПАРИ КАКВО МУ ПУКА НА ПЛЕВНЬО ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЗАГУБИЛА ЮЖЕН ПОТОК ТОЙ НАЛИ ВЕЧЕ Е МИЛИАРДЕР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 4
KIL
преди 9 години
Момчета всъщност всичко е много просто в Украина синът на Байдън купи тръбната инфраструктура на Украйна и след като го направи след някой друг ден в София дойдоха американски представители и на следващия ден преостановиха южен поток.Някъде там се крие естината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 11
StefanL
преди 9 години
И понеже живея в Свети Влас исках да споделя подхванатата тема за ваканционните имоти. От април месец тази година има не само пълен отлив на руснаци купуващи ваканционни имоти у нас но и руснците масово започнаха да продават имотите си у нас и да се изнасят към Испания Гърция Хърватия. Санкциите който управляващите *** прилагат към руските граждани като бумеранг се връща и се стоварва върху икономическото състояние на България. Руснаците масово започнаха да продават имотите си по цялото черноморие ! Предприемачите спяха да строят и замразиха строежите понеже няма купувачи . Очаквани сезон без туристи защото основните туристи който хранят българското черноморие са руснаците. Слънчев бряг ,Несебър ,Св Влас ,Равда ,Поморие Созопол са курортни градчета който осигуряваха работа за 4 месеца на много българи през сезона . Благодарение на управляващата партия герб неините подръжници дпс,рб,пф черноморието ни е обречено на оскъден туристически сезон много хотели дори няма да отворят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Вучев моа те уверя, че пише само от достоверни източници Finacial Times, WJS, CNBC, Washongtonpost и т.н. Това ти го гарантирам нали бе Вучев глей кво пиша тука в твоя защита как ще обвинява, че пишеш от руската тръба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
мда работим за рубли и даже губим всеки ден щот пада ... :)) Нали ето писах в долния коментар, че McCain ни е обещал шистак са това какво про руско е не моа да разбера ? И ше се опрай работата са на кви цени и как ше го донесат от там не знам в туби сигурно или ше прокарат Северно Атлантически поток и тръбата ше минава през окена и през Титаник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още