IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

ЕС подари на Турция газовото кранче към Европа, посочи ръководителят на "Газпром"

13:33 | 06.12.14 г. 52
Милер: Спирането на "Южен поток" коства на България инвестиции за 3 млрд. евро

България губи 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

По думите му въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит.

"Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6 000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром. 

"Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция", посочи той. 

"Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа", подчерта Милер. "Анкара вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви още той. 

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия ѝ статут в региона, пише БТА.

"На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа", отбеляза шефът на "Газпром". 

Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той. "Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар", призна Милер. 

По думите му решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител. 

"Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно", уточни Милер. 

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията. 

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 22 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Загубите от проваления Южен Поток за нас ще бъдат незначителни в сравнение на загубите предизвикани от санкциите срещу Русия. Обезценката на рублата с близо 50% ще доведе до оттегляне на руските купувачи на ваканционни имоти у нас и до невиждан срив в цената на ваканционните и изобщо жилищните имоти у нас защото руснаците съставляват над 70% от купувачите на пазара. Явно безработицата сред брокерите на имоти рязко ще скочи до пролетта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 19
StefanL
преди 9 години
Видно е че има много хора който се влиаят от глупостите който приказва Борисов ! А турция господа драскачи как се съгласи да подпише договор с Русия и те ли ще бъдат измамени ? Сега тръбата с газа ще стигне не само до Турция но след това ще продължи през Гърция за Македония през Сърбия ,Словения Унгария Австрия и Италия а вие българските мишки ще въртите *** на турците за да си купувате руска газ от тях. Всички наговорени глупости от Борисов за Силистар че имало големи залежи на газ са глупости за успокоение на духовете на глуповатите. Още по време на комунизма са правени проучвания който са показали че там има залежи който дори не целесъобразно да се добиват защото количеството е такова че няма да оправдае разходите за добива. Ако нямой незнае какво се случва с природата при добива на газ може да прочете в итернет необратими загуби на флора и фауна и умъртвяване на природата за 100 години напред.Българският народ е казал да си изчистиш дупето да си изцапаш ***-ката това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
Aviss
преди 9 години
***, вярно е кофти материала. Гледам ви тук, събрали се проруски фенчета и се занимавате с пропаганда. Няма лошо, може това да ви е работата в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Аз даже му се чудя на тоя Милер за кво дава още излявления по тоя въпрос ? Нали приключихме и готово нашите и ЕU какво още има да преразглеждат и да умуват ? Преценихме (с помощта на ЕU и US) че тва не ни отърва и айде край и точка кво има да се обясняяме повече ... Макейна обеща, че ше имаме шистак чистак бърсак от САШш нов внос с US качество кво искаме повече от тая благина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 16
StefanL
преди 9 години
турски шантажор се е промъкнал в форума и бълва джихадистки закани за края на България! Всичко е възможно докато ни управляват такива дупедавци като Плевнелиев Бойко Симеонов и Кунева може пак да паднем под турско робство . Но скоро Българският народ ще се опомни и ще измете всички *** катоБойко Плевнелиев Симеонов Кунева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 8
Aviss
преди 9 години
Добре де, Милер нека си говори каквото иска, дайте да видим договорите за приходите от Южен Поток, да си сметнем разходите (те поне за ясни) и сами може да си сметнем какжо губим и печелим. Хоп, стоп, договорите са търговска тайна и дори нашия премиер не знае параметрите по тях. Значи Милер може да си цитира каквато си иска цифра. Аз искам да питам Димитър Вучев, преди да напише тая информативна статия дали си е размърдал малко сивото вещество, или просто пишв каквото му се каже по руската тръбна информационна линия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 8
Rumen_
преди 9 години
Коства то.. 3 милиарда изтървани подкупи и комисионни на някои другари. А България ще спечели, че тези пари няма да отидат в частните мафиотски джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 33
Mavi Goz
преди 9 години
България нищо не е загубила! Това, което е добро за Турция, е добро и за България! Скоро България и Турция отново ще бъдат една държава и историческата справедливост ще бъде възстановена! Ние не сме искали Русия да ни освобождава! Ще изринем всички руски паметници като украинците и ще създадем чиста и свята република под крилото на НАТО и неговия югоизточен стълб - Велика Турция! Всички български борци за национално освобождение са били срещу Русия! Сега заветът им се сбъдва! *** ще пребъде! Ура, агалар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
mathematician
преди 9 години
Информационната война е голямо нещо. :) :)Само да вметна, че от толкоз информация хората взеха да претръпват и да си го местят по крачолите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още