IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговете за дървесина вече се провеждат в областните градове

Това е една от мерките срещу горската мафия

09:45 | 11.12.14 г.
Търговете за дървесина вече се провеждат в областните градове

Търговете за дървесина от тази есен се провеждат в областните градове вместо по места и се огранизират от централните горски предприятия. Това е една от мерките, насочени към незаконните посегателства срещу горите, съобщи пред БНТ зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

По повод дебата за мащабната бракониерска сеч в горските територии той заяви, че различните правителства са имали различна воля за справянето с този проблем, а от 2012 до 2014 г. броят на констатираните нарушения и издадените наказателни постановления намалява. 

„Това означава няколко неща: контролният орган в лицето на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е недобре мотивиран, което е свързано със сравнително ниското заплащане на досегашните горски инспектори, от една страна. От друга страна, те самите са демотивирани, тъй като усилията им остават без резултат (заради незначителния процент събрани глоби – бел. ред.)“, заяви Костов.

Затова управляващите обсъждали догодина да се повишат заплатите на работещите в контролния орган, за да може от тях да изисква активност, но увеличението най-вероятно ще е символично.

Другите мерки, с които се очаква бракониерството да намалее, са електронните превозни билети и специалните пластини, чрез които ще се идентифицират отсечените дървета. Така дърветата ще могат да бъдат отсечени незаконно, но не и да бъдат превозени извън гората, смята Георги Костов.

Във връзка с новосъздадените 173 мобилни екипа, които ще спират бракониерите, той поясни, че така държавните горски стопанства ще поемат контрола върху горите на собствените си територии.

Често служителите в горите се изправят срещу организирани банди, а нарушителите се държали агресивно. Затова горските инспектори ще работят в сътрудничество с полицията и жандармерията, при нужда. Ще бъдат организирани и акции срещу бракониерите. Нещата стават сериозни за нарушителите, предупреди Костов.

Той коментира и корупционния скандал „19/45“. Информация, че има такава схема, бе изнесена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, докато беше в опозиция. Той твърдеше, че на 19-о число всеки месец директори на горски предприятия дават по 45 000 лв. на ръка на зам.-министър на земеделието. „Имаме поглед върху тази схема 19/45. Не искам да изпадам в популистки теории. Но с промяната на организацията, спазването на дисциплината и постоянните проверки на Инспектората към ИАГ, смятам, че въвеждаме по-добър одит и контрол“, каза Костов.

Той припомни, че вече информацията къде се сече в горите е публична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още