IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

19:07 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 9 април

В България

Темата за Корпоративна търговска банка (КТБ) продължава да „ражда“ новини и днес.

В последния работен ден за седмицата от Прокуратурата съобщиха, че е повдигнато обвинение за престъпление по служба и на Славияна Данаилова-Велева - ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ.

Това е петото обвинение заради КТБ от последните два дни. Главният прокурор Сотир Цацаров предупреди, че ще има и още обвиняеми заради ситуацията с банката. Веднага след това обвинение за престъпление по служба получи Румен Симеонов - бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ.

Ден по-късно Прокуратурата погна и трима одитори: Снежанка Велева-Стефанова – ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на КТБ и Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие „КПМГ България“ ООД. Така обвиняеми по казуса с КТБ вече са 15 души.

Сметната палата има готовност да извърши одит на КТБ, съобщи пък от своя страна новият председател на палатата Цветан Цветков в кулоарите на парламента. В края на март Цветков коментира, че не би се ангажирал с одита на КТБ, защото това е извън обхвата на Сметната палата. Очевидно обаче си е променил мнението.

Софийската градска прокуратура пък внесе обвинителен акт и срещу бившия заместник председател на 42-то Народно събрание Христо Бисеров.

Преди ден представителите на AES „Гълъбово“ и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток" 3 подписаха споразумения с изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев за промени в договорите за изкупуване на произведената енергия. Какво точно постигнаха страните в договорката вижте тук!

Междувременно австрийската Raiffeisenbank остава оптимистично настроена за българската икономика и предвижда тя да нарасне през 2015 г. с 1,2%.

И две новини, свързани с Великденските празници. Зеленчуците поскъпват с висока скорост преди Великден, заяви пред телевизия Bulgaria On Air Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 75% от българите пък ще останат у дома за Великденските празници, коментира Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма.

По света

Най-сетне положителни новини около Гърция. Правителството в Атина успя да плати навреме 450 млн. евро по транша за заема на Международния валутен фонд. Същевременно стана ясно, че гръцкото правителство ще рестартира процеса по приватизация

"Турски поток" също остава тема. "Все още е много рано за анализи на проекта „Турски поток“, коментира в традиционния обеден брифинг говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен.

Прогноза за икономическото развитие дойде и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Икономическият растеж в някои от най-големите икономики в света ще се забави, сочат водещите индикатори на ОИСР.  

Харесвате ли Volkswagen? Въпреки текущата програма за строги икономии най-големият европейски производител на автомобили ще инвестира 500 млн. евро в разширяване на производствената си база в словашката столица Братислава

На борсата

КФН издаде временна забрана за публикуване на търговото предложение на Енергоремонт Холдинг АД за закупуване на акции на Енергоремонт Бобов дол АД. Кратката борсова седмица пък донесе 0,64% спад за SOFIX.  

Препоръчваме 

Най-голямата социална мрежа в света Facebook пусна услугата си Messenger за уеб, отделяйки я от главната страница на Facebook.com. А ако сте фен на YouTube, внимавайте - най-големият видеопортал в света може да пусне платена услуга. Aко пък сте любител велосипедист, тази информация може да е полезна за вас - нова платформа обединява информация за велоалеите в София.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още