IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Софиямед" не са спазвани медицински стандарти

Болницата ще бъде проверена от всички отговорни институции, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков

10:24 | 28.04.15 г.
В "Софиямед" не са спазвани медицински стандарти

И Главна инспекция по труда, и Изпълнителна агенция „Медицински одит” са санкционирали болница „Софиямед” през годините. Това каза пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по повод скандала с битото бебе отпреди дни.

Акушерката Емилия Ковачева беше заснета да удря бебе в родилното отделение на „Софиямед”. Детето в момента е в болница „Токуда” с множество наранявания, но състоянието му вече е стабилно, обявиха вчера от „Токуда”.

Заместник-министърът обясни, че откакто е открита болница „Софиямед” през 2012 г., агенция „Медицински одит” е направила досега там 11 проверки, шест от които са по сигнали на граждани. Констатирано е, че е извършен нерегламентиран транспорт на пациент до друго лечебно заведение. Има и установено неспазване на медицинските стандарти в няколко отделения на болницата. „Не съм чел всички доклади на „Медицински одит”, уточни Шарков.

Той посочи, че срещу „Софиямед” ще има проверки от всички отговорни интитуции, които имат отношение към случая.

„Моето лично впечатление е, че в отделението е имало лош контрол”, коментира заместник-министърът. И допълни: „Няма нищо човешко в една такава постъпка, в началото не можех да повярвам, че такова нещо може да се случи и то да го направи човек, който цял живот единствено и само е работил с деца. Колко дълго време си работил или каква заплата получаваш не е оправдание за една такава постъпка с дете. Няма нищо по-гадно от посегателството върху дете”. 

„Не е нормално четири дни по-късно да се разбира състоянието на детето и не е нормално да преведеш детето от едно заведение в друго, без да кажеш какво е станало“, каза още Шарков.

По думите му следствието може да каже дали е имало опит за прикриване на случая в лечебното заведение.

На въпрос за ниското заплащане на лекари и акушерки в болница "Софиямед" Шарков отговори, че не само там, а по принцип всички здравни работници са изключително ниски платени.

В момента не може да има санкция „закриване на лечебно заведение”, посочи Шарков, като обясни, че сега здравният министър не може да закрие частна болница. „Това, което се опитваме в момента да направим, е да разпишем текстове в закона ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни акредитационни оценки, да му се отнема разрешителното за дейност”, заяви още Ваньо Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още