IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се ангажира да ускори пенсионната процедура за българи

НОИ подписа споразумение за сътрудничество с гръцкия социалноосигурителен институт

17:10 | 14.05.15 г.
Гърция се ангажира да ускори пенсионната процедура за българи

Националният осигурителен институт (НОИ) и Социалноосигурителният институт на Гърция (ИКА-ЕТАМ) подписаха споразумение за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на НОИ.

В рамките на проведените разговори вчера и днес са обсъдени възможностите за ускоряване на обработката на пенсионните заявления на лица с български и гръцки стаж, както и осъществяването на електронен обмен на данни и информация. От гръцката страна е поет ангажимент за предприемане на необходимите действия за ускоряване на пенсионната процедура.

Темата за пенсиите на българи с трудов стаж в Гърция повдигна преди дни социалният министър Ивайло Калфин. Той припомни, че българските граждани с трудов стаж в Гърция срещат сериозни трудности, когато стане време да им се изплащат пенсиите, а преговорите с южната ни съседка по въпроса продължават няколко години, но без успех.

Проблемите са два. Първият е, че в повечето случаи удостоверенията се получават от гръцкия осигурителен институт със значително закъснение и това оставя хората без доходи. Вторият проблем е, че от 1 март 2013 г. е задължително наличието на гръцки осигурителен и данъчен номер, за да се изплащат пенсии. Тези номера се издават лично на лицето или чрез пълномощник. Липсата им е основание за неплащане на пенсията.

С днешното споразумение са определени форми за сътрудничество и организация на съвместната дейност на двете институции с цел оптимизиране на обслужването и подобряване на обмена на информация. С оглед ефективното прилагане на регламентите на Европейския съюз (ЕС) за координация на системите за социална сигурност е постигнато съгласие за регулярен обмен на данни и информационни материали между НОИ и ИКА-ЕТАМ.

В рамките на споразумението е договорено провеждането на съвместни консултационни дни на експертно ниво за предоставяне на конкретна информация на заинтересованите лица според действащото законодателство относно право на пенсия и проверка на документите, удостоверяващи осигурителен стаж и осигурителен доход, както и уведомяване за необходимостта от предприемане на действия за отстраняване на нередностите.

По време на разговорите представителите на гръцката институция посочиха, че заинтересованите лица имат възможност в срок от две години преди придобиване право на пенсия да се обърнат към специализираните звена на ИКА-ЕТАМ за удостоверявaне на осигурителни периоди до 2002 г., като по този начин впоследствие при подаване на заявление за пенсия ще се улесни и ускори обработката.

Според данни на ИКА от 2014 г. 1 134 са изплащаните гръцки пенсии на българи. От тях 118 са спрени поради непредставен гръцки осигурителен номер (А.М.К.А.) и данъчен номер (А.Ф.М.). По други причини са спрени още 367 пенсии - изтекъл срок на инвалидността, непредставяне на декларация „Живот“, смяна на банкова сметка, неточен адрес и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още