IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: 10 юли е реалистичен срок за избор на нов управител на БНБ

Новият гуверньор на централната банка ще трябва бързо да предложи екип, заяви председателят на бюджетната комисия

18:30 | 11.06.15 г. 2
Менда Стоянова: 10 юли е реалистичен срок за избор на нов управител на БНБ

Кандидатите за подуправители на Българска народна банка (БНБ) ще бъдат избирани след процедурата за управител, а номинирането им не е в правомощията на политиците. Номинации за подуправители прави гуверньорът. Това каза пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Въпреки че има кандидати за гуверньор, точно сега не е сериозно да се увещават бъдещи кандидати за подуправители, смята тя.

След избора на новия управител до няколко седмици той трябва да предложи своя екип на Народното събрание (НС). Постът на банковия надзор е изключително важен и там няма подуправител близо година, припомни депутатът. Според нея е възможно да бъде избран ръководител на банковия надзор преди лятната ваканция на депутатите.

Според Стоянова 10 юли е реалистичен срок за избор на нов управител на БНБ. Тя припомни, че ако сегашният ръководител на централната банка Иван Искров не подаде оставка, наследникът му ще встъпи в длъжност едва на 10 октомври.

„Надявам се, че той ще спази своето обещание, което е декларирал нееднократно пред медиите, че в момента, в който имаме номинирани кандидати за управител на БНБ, той ще подаде оставка, за да даде възможност на НС да избере неговия наследник“, каза тя.

Според нея Искров е реагирал без основания остро на изказването й от миналата седмица, че са се разбрали той да подаде оставка в средата на юни.

Менда Стоянова коментира още, че познава само кандидата, издигнат от ГЕРБ, но не и номинираните от другите партии, за които няма „абсолютно никаква информация“.

Припомняме, че вчера доц. Григорий Вазов – президент на Висшето училище по застраховане и финанси, беше номиниран от Патриотичния фронт за управител на централната банка. Преди това ГЕРБ издигна за поста финансиста Димитър Радев, а Движение България на гражданите – Бисер Манолов. За независим кандидат се обяви експертът от ЕБВР Камен Захариев.

Всяка една кандидатура за управител на БНБ има шанс, коментира по този повод пред журналисти депутатът от ПФ Емил Димитров (който преди години беше по-известен като Ревизоро).

Тъй като вчера мнозинството отхвърли предложението на Димитров всеки депутат да може да номинира кандидат за управител на БНБ и номинациите ще се правят само от парламентарни групи и независими депутати, той заяви: „Излиза, че 84 човека от ГЕРБ, заедно с Цветанов, нямат правомощията на Ана Баракова (която е независима - бел. ред.), която може да предлага“.

Това опорочавало според него процедурата. Въпреки това депутатът каза, че е доволен от гласуваните правила за избора на гуверньор.

Дори да е предрешен изборът на кандидатите, те трябва да кажат какво ще правят, допълни той и разкритикува колегите си, че са се отказали от свои права (за законодателна инициатива - бел. ред.), записани в Конституцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
polina
преди 8 години
и ние се надяваме изборът да е реалистичен,стига обаче да не е нагласен. че нещо този г-н Радев доста го натъртиха на обществото. дано изборът вече не е предрешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
След бламирането на достойната кандидатура на Бисер Манолов от Рамаданчо Костов, избирането на "професионалист" като Д.Радев вече е сигурно! Да ни е честит новият парашутист, без нито ден трудов стаж в реална банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още