IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Бизнесът да не забравя, че е най-енергоемкият в ЕС

Мерките за ограничаване на разходите в НЕК се изпълняват изключително несистемно, смята бившият енергиен министър

13:12 | 14.08.15 г.
Р. Овчаров: Бизнесът да не забравя, че е най-енергоемкият в ЕС

Бизнесът у нас е в правото си да протестира срещу мерки, които орязват печалбата му, но друг е въпросът какви са основанията му за това. Това коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров пред bTV.

Той припомни, че производството в България е най-енергоемкото в Европейския съюз (ЕС), а в същото време в момента компаниите купуват един от най-евтиния ток в Европа.

Тежестта на таксата „Задължения към обществото” може и да бъде по-малка, ако обаче бъдат изпълнени мерките, заложени в решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), смята още Овчаров.

Той определи, че регулаторът е изготвил рамка на ценовото решение „без да се поддава на популистки желания”. В същото време обаче мерките, заложени в нея, се изпълняват „изключително несистемно”. 

Като пример Овчаров посочи, че в Закона за енергетиката е направена промяна за ограничаване изкупуването на енергията, произведена от комбинирано производство по неефективен метод, но все още няма наредба как ще се извършва това.

Овчаров посочи още, че правителството вече осъзнава ситуацията в енергетиката, но действа "изключително некомпетентно". 

За да бъде намален дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК) са нужни две неща – да бъдат затворени „кранчетата”, от където изтичат средствата в компанията, и да се повишат приходите на дружеството. „За съжаление нито едното, нито другото се прави”, посочи бившият енергиен министър.

Според него енергетиката е на практика фалирал отрасъл, който е на доизживяване и отдавна вече не концентрира такъв финансов ресурс, както е било в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още