IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът търси все по-квалифицирана работна сила

Проблем ще бъде намиране на работа за нискоквалифицираните, смята зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев

10:55 | 20.08.15 г.
Бизнесът търси все по-квалифицирана работна сила

Бизнесът търси все по-квалифицирана работна сила. Това коментира в интервю за в. „Стандарт“ зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Според анкета, проведена от Агенцията по заетостта през май-юни 2015 г. сред работодателите, за намеренията им за наемане на работна ръка през следващите 12 месеца, 13% от тях заявяват, че следващите 12 месеца имат намерение да увеличат броя на работните места в предприятията. От тях едва 6% биха наели персонал без квалификация и опит.

Това е положителен показател за икономиката ни - развиват се бизнеси с по-висока добавена стойност, с иновации, с нови технологии, с по-високо заплащане и така може да се задържат младите хора в България, посочва Донев.

И допълва, че това ще бъде проблем от друга страна, тъй като от 300 000 от безработните лица в момента, над 50% от тях са хората с ниско образование или без образование. Ще има проблем за намиране на работа за тях, защото бизнесът все по-малко обявява работни места за нискоквалифицирани.

Най-търсените професии сред квалифицираните са специалисти по информационни и комуникационни технологии, стопански и административни специалисти, преподаватели и специалисти по природни и технически науки. Сред търсената работна ръка със средно професионално образование са работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и водачи на моторни превозни средства. Без професионална квалификация се търсят кадри в търговията, селското стопанство, добивната промишленост и строителството.

За социалното министерство две са основаните рискови групи сред незаетите - групата на младежите до 24-годишна възраст и 55-64-годишните, въпреки че и в двете групи се наблюдава леко покачване на заетостта в последните месеци.

До края на годината ще бъде предложена нова програма за намиране на работа на безработни в предпенсионна възраст. Проблемите, които които ще бъдат отчетени при изготвянето й, са свързани с това, че по-голямата част от хората в предпенсионна възраст нямат мотив да се преквалифицират или да сменят професията си. Някои от тях са безработни по здравословни причини. Други не са толкова мобилни, не желаят да пътуват и търсят работа в населеното място, в което живеят. Друг проблем за бързо намиране на работа е липсата на дигитални умения и владеене на чужди езици, дори да имат подходяща квалификация. Голяма част от тази възрастова група досега са получавали по-високи трудови възнаграждения от това, което им се предлага и те търсят работа около възнаграждението, което са получавали преди.

През първото полугодие новорегистрираните безработни намаляват спрямо същия период на предходната година, което е индикатор за стабилизиране на реалната икономика преди всичко в частния сектор - там, където е първичният пазар на труда, посочва още Донев. По данни на Агенцията по заетостта нивото на безработица е 9.4% - най-ниското от 2009 г. насам. Обяснява се със стабилизирането на икономиката, ръста на БВП, на вътрешното потребление и на износа.

Нарастване на търсенето на работна ръка се наблюдава в почти всички области в страната, дори и в области, които са с традиционно високи нива на безработица - Монтана, Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч. Което показва, че не само сезонната заетост е тази, която дърпа пазара на труда напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още