IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите не се отказват от Гърция и през юли

Данните на НСИ показват потенциал румънците да помогнат на българските хотелиери да отчетат по-добри данни за сезона

12:04 | 27.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Българите не се отказват от Гърция и през юли

Пътуванията на българите към Гърция не спират да се увеличават дори и в най-тежките моменти за южната ни съседка – през юли. Тогава Атина затвори банките, а местни медии съобщаваха за проблеми с доставките на продукти.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите в чужбина обаче показват, че през юли почти 104 хил. души са посетили южната ни съседка. Над 66,7 хил. от тях с цел екскурзия и туризъм. 33 хил. българи са били в Гърция през юли на посещение на близки, спортни или културни събития и др.

От данните на НСИ е видно, че пътуванията на българите в Гърция се увеличават с 24,4% спрямо юли 2014 година. Най-голям ръст обаче отчитат пътуванията към Великобритания – с 44,1% до 12,8 хил. души.

Най-много българи през юли обаче е привлякла Турция – почти 172 хил. души.

Като цяло българите, пътували в чужбина през юли, са 528 хил. , което представлява ръст от 16,5% на годишна база.
Спрямо юли 2014 година най-сериозно увеличение се отчита при пътуванията с цел почивка и екскурзия (с 50,1%). Пътуванията със служебна цел намаляват с 9 на сто.

Данните на НСИ обаче показват намаление на посещенията на чужденци в България – с 9% до 1,63 млн. души. Най-значително се свиват посещенията на австрийците (с почти 35%), германците (29%) и гърците (20,4%). От страните извън ЕС чувствително по-малко са гражданите на Русия – 19,2%, което обаче е в съзвучие с очакванията на българските власти.

Над половината – 55,4%, от чужденците пристигат в България на почивка или екскурзия. 38,7% от посещенията у нас са в графата „Други“, в която статистиката отчита посещения при роднини, събития от различен характер, включително и транзитните преминавания през територията на страната.

Руснаците, посетили България през юли, са малко над 135 хил. души. Най-много чужденци у нас обаче са пристигнали от Румъния (213 хил.), следвани от Германия (189 хил.), Турция (176 хил.) и Гърция (104 хил).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
xkm
преди 8 години
" Aко има Рай - то Раят е гръцки и има овалната форма на античен гръцки стадион ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Абе всъщност имаше тук там по някое, ама си излизаха сами от водата и се качваха предимно в джипове с българска регистрация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Аз съм един от пътувалите в Гърция през Юли когато банките бяха затворени. Съществени проблеми нямаше а и не вдях в морето да плуват ***, та.. догодина очаквайте още 24% увеличение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
"което обаче е съзвучие с очакванията на българските власти."Ей това "обаче" не мога да разбера какво иска да каже и пред съзвучие едно "в" ми се чини, че требе да има, инак малко като "Музикална стълбица" ми съзвучава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още