IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И септември не донесе оптимизъм за търговците на дребно

В дистанционната търговия обаче се радват на близо 11% ръст на годишна база

11:56 | 09.11.15 г. 1
И септември не донесе оптимизъм за търговците на дребно

Продължава тенденцията за намаление на оборотите в сектора "Търговия на дребно" (без автомобили), показват и последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за септември. От тях е видно, че на месечна база (по сезонно изгладени данни) оборотите намаляват с 0,2%, но на годишна база (по календарно изгладени данни) спадът е много по-значим - от 2,5 на сто.

Свиване на оборотите се наблюдава още от юни и данните на статистиката показват, че през летните месеци търговците не успяват да обърнат тенденцията.

През септември най-значимо намаление се наблюдава в сектора за търговия с текстил, облекло, обувки и кожени изделия. На годишна база оборотите тук се свиват с почти 17 на сто. Спрямо предходния месец август намалението е по-ограничено - от 3,2%.

Сериозно намаление на годишна база отчитат и търговците на автомобилни горива и смазочни материали. По данните на НСИ оборотите в този сектор са със 7,2% по-ниски спрямо септември 2014 година. Спрямо август обаче се наблюдава леко повишение, макар и в рамките на 0,1 на сто.

Статистиката показва още и намаление на оборотите при търговията с храни и напитки - с 0,3% на годишна и с 0,2% на месечна база.

Най-голям ръст на оборотите през септември отчита секторът "Търговия чрез поръчки по пощата, телефона или интернет". Спрямо септември 2014 година увеличението е от 10,9%. Спрямо август обаче има скромен ръст от 0,1%.

На годишна база продължават да се увеличават и оборотите при търговията с фармацевтични и медицински стоки (със 7,1%). Спрямо август обаче и в този сектор има спад - в рамките на почти 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Няма и как да донесе. Спадът е даже спрямо миналата година, когато хиляди се чудеха дали ще си извадят парите от КГБето. Политика на икономическа стагнация, на нарастваща бюрокрация и олигархия, и постоянно повишаване на данъчната тежест, за да се издържат последните две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още