IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейности за милиони лева се отделят от МВР

Промени в Закона за МВР разделят статута на полицаите от този на чиновниците

12:42 | 09.11.15 г. 6
Дейности за милиони лева се отделят от МВР

С промени в Закона за МВР се създава Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, на което да бъдат възложени определени нетипични за държавните органи функции. Проектът на Министерския съвет бе внесен в парламента в петък, 6 ноември.

Новото предприятие ще поеме издаването на лични документи, регистрационни табели на КАТ, както и извършване на предпечатна подготовка и изработване на защитени документи, печати и щемпели.

Неговият изпълнителен директор ще има право да сключва договори до 100 000 лева без ДДС без обществена поръчка. Предприятието ще се издържа от такси, приходи от стопанска дейност и т.н. Не е предвидена бюджетна субсидия.

Приходите от такси по бюджета на МВР през 2016 са предвидени да бъдат 95 млн. лева. Интересно е, че те са без промяна спрямо 2015 г.

Разходите по бюджетна програма "Информационно осигуряване и административно обслужване" за 2016 са планирани на 131 млн. лева.

Идеята всички услуги за гражданите, предоставяни от МВР, да бъдат отделени в държавно предприятие към ведомството, което ще може да се развива самостоятелно, бе анонсирана от министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова миналия месец. Тя поясни, че става въпрос за друга финансова система, при която вместо тези пари да отиват в бюджета и оттам да идват като трансфери в МВР, ще остават в дружеството, което „ще може технологично по-добре да се развива“. Идеята е в това дружество да работят основно хора по трудово правоотношение, в министерството да останат държавните служители, а в полицията - полицейските служители.

Ако услугите за граждани в МВР се отделят в самостоятелно държавно предприятие към ведомството, единствената разлика ще бъде, че финансирането ще бъде независимо от бюджета. В същото време работещите ще запазят правата си на служители на МВР и ще е в техен интерес. Това заяви Христо Христов, председател на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, по повод предложението.

В закона се предвижда и диференциране на статута на служителите - полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, за които са приложими разпоредбите на ЗМВР, от една страна, и държавни служители, чийто статут се урежда от Закона за държавния служител (ЗДСл), от друга. Тази промяна също бе анонсирана предварително и е крачка към разграничаване на социалните и пенсионни привилегии на работещите на терен и на останалите служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 8 години
Докога ще допускаме да ни се качват на главата всякакви държавни чиновници, полицаи, министри, депутати и тем подобни хрантутници? Ние гражданите, които създават реален доход, сме им работодателите, така че ще трябва да се съобразят с обществения интерес. Имам едно конкретно предложение. Когато се пенсионира от системата един полицай, да има няколко алтернативи. Или избира статута на пенсионер доживот, при което веднага започва да си получава пенсията, но без обезщетението от 20 заплати, примерно. Или решава да продължи трудовата си активност. При което ако започне работа на друго място, продължава да бъде осигуряван и сам избира момента на пенсионирането си. Но отново не получава обезщетението от заплатите накуп. Само и единствено, ако реши да започне собствен бизнес и да се самоосигурява, тогава да получава заплатите накуп, които да му послужат като стартов капитал. И тук да важи правилото, че може да се пенсионира, когато реши, но след един минимален период, примерно от 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
отделят се и какво? пак същите разходи, пак същите глупости из системата им !!!!!!!!!!! али бали само ни въртят !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Раздуване на щата - туй родиха болните мозъци на министрите ни. Вместо точно обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Ще се отделят в предприятие "ПасКнижКарт", ще им лъсне изцяло бюрократичната същност, но ще запазят правата си на служители на МВР. Направо предлагам да се канонизира в закон правилото, че бивш милиционер няма. На всяка следваща работа след "пенсионирането" си от МВР, пак да получават по 20 заплати като я напуснат - от бюджета разбира се, щото иначе някой може да откаже да ги наеме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още