IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грозданов: „Безумните такси“ на търговските вериги са минало

Българите все повече предпочитат да купуват българска стока, защото е качествена, коментира директорът на „Произведено в България”

14:20 | 11.01.16 г. 4
Грозданов: „Безумните такси“ на търговските вериги са минало

Практически търговските вериги у нас вече не прилагат нелоялни практики и нещата в този сегмент придобиват нормален вид след отпадането на „безумните такси“ към производителите. Това каза директорът на сдружението „Произведено в България” Пламен Грозданов по bTV.

Според него много е помогнал дебатът около промените в Закона за защита на конкуренцията. Именно след поправките, които бяха приети в средата на миналата година, веригите са премахнали част от практиките, с които са притискали производителите.

Контрол трябва да има, категоричен е Грозданов. Според него контролът следва да бъде от обществото, от държавата, от всички заинтересовани.

Дебатът за поведението на големите вериги и нелоялните практики се води в целия Европейски съюз, каза още той.

Преди десетина години не се чуваше лоша дума за веригите, защото дадоха много предимства за потребителите, припомни Грозданов, като уточни, че постепенно нещата са се променили заради нелоялните търговски практики. По думите му сега част от положителната промяна е и че правителството е започнало да гледа на това като на политически въпрос.

Имаше доста фрапантни случаи на нелоялни търговски практики – например да плащаш за нещо, за което не получаваш услуга, или различни такси, да бъдеш притискан. Неслучайно се въведе понятието значителна пазарна сила в Закона за защита на конкуренцията, тоест големият няма право да използва силата си и да налага условията си на по-малкия, посочи той. 

По думите му все повече българинът предпочита да купува българска стока, защото тя е качествена. Грозданов коментира, че в периода на присъединяване към Европейския съюз българските производители са направили много инвестиции и тяхната продукция е по-качествена от тази в много държави от ЕС.

Нашите стандарти са много по-високи от другаде в Европа, смята той. Грозданов признава, че „има и кисело мляко, което не е кисело мляко“, но по думите му по-голяма част от продуктите са качествени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Пак правителствени надувки и високопарни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 8 години
"Грозданов коментира, че в периода на присъединяване към Европейския съюз българските производители са направили много инвестиции и тяхната продукция е по-качествена от тази в много държави от ЕС."!Един пример да даде поне, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
melon
преди 8 години
В България храната е пулен шит. Произвеждат се ***, внасят се ***. В Сърбия често ходя - не знам имат ли субсидии, сигурно не, защото не са в евросъюза. Еми хем е много по-вкусно и качествено, хем е по-евтино. Па и обслужването е по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
"Все повече българинът предпочита да купува българска стока, защото е качествена, коментира директорът на Произведено в България."Боже, прибери си вересиите. В БГ-то почти не останаха качествени стоки, всичките производители у нас наблягат на поевтиняването, за да се напаснат към безпаричния пазар. Особено при храните у нас е трагедия. С нетърпение чакам лятото да отида на море я в Гърция, я в Турция, и то не толкова за морето, колкото за нормалното ядене. У нас няма никакъв контрол върху храните, въпреки че имаме БАБХ. Дори и в Румъния храните които си произвеждат са нормални, не като масовия *** у нас. Така че не разбирам къде са тези българи които искали да ядат български суроватни продукти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още