IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участъци от оградата по границата с Турция ще са готови през март

През миналата година са били отпуснати 30 млн. лева за изграждането на съоръжението

12:28 | 15.01.16 г.
<p>
	Строителството на оградата започна през 2014 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Строителството на оградата започна през 2014 г. Снимка: архив Ройтерс

До края на март вероятно ще са готови някои участъци от оградата по границата с Турция. Това съобщи по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Ангел Найденов министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова не коментира точно колко ще струва строителството на оградата. Тя посочи, че за първата част от нея планираната сума е 60 млн. лева, като през миналата година са били отпуснати 30 млн. лева.

Найденов посочи, че от изчисленията, направени от левицата, цената на линеен км излиза около 1 млн. лева. Независимо от разликите със съоръжението, изградено по времето на кабинета “Орешарски”, цената е 4 пъти по-висока, подчерта той.

Бъчварова обясни обаче, че разликите в цената в сравнение с участъка от оградата, построен при предишното правителство, се дължат на различните материали, които се влагат при строителството, на сложния терен, особено в обл. Бургас, и на строителството на пътища, с които да се обслужва оградата.

Припомняме, че в началото на миналата година парламентът одобри строителството на ограда по цялата граница с Турция заради бежанската вълна. Депутатите решиха съоръжението да се строи без обществени поръчки, като направиха промени в действащия Закона за обществените поръчки, с мотив, че оградата ще започне да се строи по-бързо.

Това обаче не забърза процеса по изграждане на оградата, а в област Хасково първата копка беше направена в началото на тази година.

Бъчварова обясни забавянето с финансирането, а и с тежкия терен, особено в обл. Бургас, заради което областният управител там е сключил договор за изграждане на съоръжението с три фирми.

Общата дължина на оградата е над 132 км, от които в обл. Хасково са повече от 33 км, в обл. Ямбол – 35 км, а в Бургас – 64 км.

Вътрешният министър съобщи, че се ползват поцинковани елементи, които са с по-висока защита от корозия, както и че е гарантирана гаранционна поддръжка за 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още