IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ изплаща обезщетенията за болнични до осем дни

Засега не се предвижда електронизация на системата и за гражданите

12:06 | 15.02.16 г.
НОИ изплаща обезщетенията за болнични до осем дни

Срокът за изплащане на болничните вече е съкратен на 6 до 8 дни, след като работодателите ги подадат в НОИ. Това стана възможно, след като от началото на годината фирмите започнаха да превеждат болничните листове по електронен път, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Забавяне има само в София заради големият обем на документи. От НОИ увериха, че от началото на юли и в столицата болничните листове ще се изплащат за по-малко от 10 дни.

270 хиляди документа за временна неработоспособност, раждане и бременност са подали работодателите от 1 януари досега. 87% от тях са изпратени по електронен път. Служителите обаче все още са длъжни да представят пред своя работодател болничния лист на хартиен носител. 



По закон давността на болничния лист е три години, а служителят е длъжен в срок от два дни да уведоми своя работодател, че няма да се яви на работа заради болест. Това може да се случи и по телефона, а болничният лист да се предаде по-късно. С вътрешни правилници обаче, фирмите масово задължават своите служители да представят болничния в двудневния срок.

Засега не се предвижда електронизация на системата и за гражданите. Единственият вариант те да бъдат облекчени е в бъдеще бизнесът да има достъп до електронния регистър на болничните листове. Така работодателите ще имат достъп до електронния регистър, за да провери, че работникът е във временна неработоспособност.

Готовност за това обаче нямат нито държавата, нито фирмите.

Близо 73 млн. лв ще спести за година бизнесът от електронното подаване на болничните листове.

Още новини вижте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още