IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът ще сезира КС за текст от Закона за ветеринарномедицинската дейност

Ограничава се възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната организация

13:44 | 16.02.16 г.
Президентът ще сезира КС за текст от Закона за ветеринарномедицинската дейност

Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, приет на 4 февруари 2016 г. от Народното събрание, но ще сезира Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на един от приетите текстове.

Обнародването на закона ще позволи да влязат в сила законовите мерки, които целят предотвратяване на мащабно разпространение на инфекциозни заболявания сред животните, ограничаване на незаконния внос, търговия и придвижване на неидентифицирани животни с неясен произход и неизяснен здравен статус, пише в мотивите, разпространени от прессекретариата на държавния глава. 

Приетите промени ще позволят своевременно и по-дългосрочно планиране и осигуряване в бъдеще на дейностите по профилактика на болестите по животните и на необходимите средства за тяхната диагностика и превенция, както и навременното изпълнение на мерките за надзор, контрол и ликвидиране на болести по тях.

Според Плевнелиев обаче законът ограничава възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната организация.

Създават се различни правни условия за лица, които осъществяват ветеринарномедицинска дейност, без да са ясни мотивите за това.

С разпоредбите в закона се предоставя възможност за осъществяване на ветеринарномедицински дейности -  ветеринарномедицинска наука, лабораторна дейност, диагностика и експертиза във ветеринарна клиника, ветеринарна амбулатория (кабинет) или ветеринарна лаборатория на висше училище. Лицата, които ще осъществяват ветеринарномедицинската дейност в тези обекти, обаче, не членуват в Българския ветеринарен съюз.

В същото време законът предвижда, че ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, ако са вписани в определен регистър и членуват в Съюза. Държавният глава ще сезира Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредба от закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още