IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Очакванията за съдържанието на доклада за КТБ са преекспонирани

Само със законодателни промени може да се разкрие цялата информация кой е участвал в разграбването на банката, каза министърът

14:19 | 24.02.16 г. 14
Горанов: Очакванията за съдържанието на доклада за КТБ са преекспонирани

Колкото и международни разследвания за КТБ да бъдат направени, фактите ще бъдат винаги едни и същи – че става дума за много лоши банкови практики, граничещи с кражба. Това коментира пред журналисти в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

Според него очакванията за съдържанието му са преекспонирани и в него ще се види това, което до голяма степен се видя и в доклада на разследващата комисия към НС.

„Не знам какво се очаква повече от този доклад, освен извода, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което са назначили“, допълни Горанов. В английския хумор има една закачка, че единственият начин да ограбиш банка, е като я купиш, каза още той.

По думите му няма как една банка да бъде докарана до фалит от друг, освен от тези, които я притежават и управляват. Проблемите в КТБ са създадени най-вече от оперативното ръководство на банката чрез дадените необезпечени кредити, каза Горанов. 

Той уточни, че не е чел доклада на AlixPartners, който вчера финансовото министерство изпрати в секретното деловодство на парламента, за да се запознаят с него депутатите. Относно предоставянето на доклада на депутатите Горанов коментира, че се движим по ръба на това да се разкрива банкова тайна пред тях, без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда.

Според него не с популистки лозунги, а със законодателни промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие цялата информация кой всъщност е участвал в разграбването на банката.

Горанов обаче заподозря, че в случая по-скоро има силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление, в една или друга посока.

Министърът посочи, че съдбата на масата на несъстоятелността в момента до голяма степен е в ръцете на българския съд. „За съжаление доста време се загуби веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които са били законни, с което е затруднена работата на синдиците“, коментира още финансовият министър.

По думите му всички препоръки в доклада на AlixPartners са взети предвид от синдиците в КТБ, които разполагат с него от септември миналата година.

Още новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 22 rate down comment 0
Grigos
преди 8 години
Петстотин и шестдесет страници тоалетна хартия за 2 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
obafeme
преди 8 години
тая доклад май се очертава скъп майтап. ако нищо не произлезе от него, каква му е била целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още