IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се върна на практика към "Южен поток"

Обявеният нов газопровод на „Газпром“ по дъното на Черно море вероятно включва България, смятат руски издания

12:14 | 25.02.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Газпром“ фактически се върна към проекта за газопровод „Южен поток". Така руското издание „Комерсант" коментира подписания вчера от Газпром, италианската компания Edison и гръцката DEPA меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.

Страните, подписали меморандума, възнамеряват да използват в максимално възможен обем резултатите от работата, извършена по проекта ITGI Poseidon - интерконекторна връзка Турция-Гърция-Италия, който е съвместен между Edison и DEPA, предава БТА.

В условията на конфликт с Турция единственият начин „Газпром“ да доставя газ в Гърция става съживяването на "Южен поток", към който сега активно се стремят редица страни от ЕС, пише изданието. 

Според анализатори с помощта на проекта „Газпром“ ще може да осигури газ в южните части на Балканите, като частично се откаже от транзита през Украйна. Руската компания признава обаче, че е готова да изпълни проекта, само ако има съгласието на Европейската комисия, отбелязва „Комерсант".

В меморандума се посочва, че страните планират да си сътрудничат по проекта за съединителен газопровод между Гърция и Италия (ITGI Poseidon), с който от 2003 година съвместно се занимават Edison и DEPA.

Според "Комерсант" капацитетът на тръбата ще бъде 8 милиарда кубични метра годишно, а дължината й - 807 километра (включително 217 км подводна част). Вероятно тя ще минава от Комотини в Северна Гърция до Пулия в Италия по дъното на Йонийско море. При това в Комотини ITGI може да се включи към съществуващия газопровод Гърция -Турция.

В резултат на това може да бъде създадена единна система за доставки на газ в Южна Европа от каспийския регион, уточнява „Комерсант".

Изданието посочва още, че според първоначалната си конфигурация ITGI отговаря и на газовия проект "Турски поток". На фона обаче на неотслабващите търкания в отношенията с Турция строителството на тази тръба сега изглежда малко вероятно.

По думите на източник на "Комерсант" сега ЕК разглежда вариант за прокарване на газопровод от Русия по дъното на Черно море до България през икономическата зона на Румъния.

Изданието припомня, че през декември миналата година Edison и DEPA са приели инвестиционно решение за строителството на връзката IGB между България и Гърция с капацитет до 5 милиарда кубични метра природен газ годишно.

В условията на конфликт с Турция възраждането на "Южен поток" е единствената възможност „Газпром” да използва вече направените инвестиции за разширяване на руската газопроводна система. По наша оценка по ITGI Посейдон Газпром може да доставя на италианския пазар 4-5 милиарда кубични метра газ, което съответства на мощността на IGB, казва Мария Белова от консултантската компания VYGON Consulting.

На Газпром ще му трябва поне още един нов газопроводен проект, за да покрие нуждите на Сърбия и Унгария: такива проекти могат да станат Eastring (с планиран маршрут от Словакия през Унгария, Румъния и България) и Тesla (паралелен маршрут от Австрия през Унгария, Сърбия и Македония), посочва "Комерсант".

Пред електронното издание „РБК Дейли" директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин коментира, че под трети страни, които се споменават в меморандума, може да се подразбира и България. Той отбелязва, че иначе не може да се стигне до Гърция, като се имат предвид влошените отношения между Русия и Турция. Корчемкин изразява съмнения, че проектът ще бъде изпълнен.

Анализаторът от UBS Максим Мошков коментира, че меморандумът на „Газпром“ с Edison и DEPA прилича на опит да се съживи едно от разклоненията на „Южен поток", а то трябва да мине през България до Гърция и Италия.

Одобрение от ЕС все още няма, а без него не е възможно изпълнението на този проект, отбелязва той.

Източник от „Газпром“ посочи пред "РБК дейли", че проектът е предварителен, няма нито технико-икономическа обосновка, нито цена. Не знаем как ще мине Черно море, това е възможно само през икономическите води на Турция, а сега отношенията с нея са сложни, казва събеседникът на "РБК дейли".

Като алтернатива се водят преговори с България и Румъния, твърди той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
мда, имам, а ти ? :) намерение, скрепено с принципно съгласие между страните по даден въпрос, тема, договор и т.н :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Оо 'златния ***" с 1-та гъкка мозък държаща пратото му черво право, се появи :)) Ти си ми многоо, ама много ниска топка.. говори си, не ми пречиш и си чакай "великите " времна на златото :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
Това според руснаците : МЕМОРАНДУМ (от лат. memorandum - что надо помнить; англ. memorandum) - 1) в международном праве вид дипломатического документа, детально излагающего историческую, фактическую или юридическую стороны какого-либо вопроса, содержащего обоснование позиции государства по этому вопросу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 8 години
Дипломатически документ с изложение на възгледите на правителството по даден въпрос . Това според тълковния речник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Еми... те ако нещата беха на ниво "искам, ама много ме е срам да си поискам, та сега цел Газпром се чуди как да ми спасява имиджа"... и в Кремъл наистина седеше некво същество като от представите на младежа, всичко щеше да е много по- просто и лесно... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Нищо подобно! Самата дума лесно се превежда - това е паметна бележка, че нещо сме си говорили - да остане нещо черно на бяло. Може да отбелязва и принципно несъгласие as well... ;)С тебе вчера се видяхме случайно, пихме бира и се разбрахме, че някога, ако имаш пак път към София, и ако си купиш лодката, за която мечтаеш, но още спестяваш, и влизаш в морето за риба, и ако хванеш, и ако не си я изядеш сам, а ти остане, да ми донесеш и на мен един паламуд... И се подписваме, че точно това сме си говорили... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
pinoccio
преди 8 години
Друже, ти много го затрудни тоя тараверс. Сигурно си мисли, че му говориш за хемороиди. Защото тия тръби ако хванат хемороиди, повече червени водорасли ще минават през тях отколкото газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 8 години
принципно съгласие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Ти имаш ли идея какво е меморандум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
pinoccio
преди 8 години
Отворко-бърборко, Русия винаги играе само по едни правила - опазване на своите собствени интереси. Не приказвай неща, сякаш някой ти е фугирал гънките с теракол. Харесва ли ни или не - руснаците си разиграват коня, както си искат. Могат да разиграят и този пред народното събрание и тия от парламента да гласуват за тръба, пред която твоята ще изглежда като сламка в язовир "Искър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още