IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се върна на практика към "Южен поток"

Обявеният нов газопровод на „Газпром“ по дъното на Черно море вероятно включва България, смятат руски издания

12:14 | 25.02.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Газпром“ фактически се върна към проекта за газопровод „Южен поток". Така руското издание „Комерсант" коментира подписания вчера от Газпром, италианската компания Edison и гръцката DEPA меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия.

Страните, подписали меморандума, възнамеряват да използват в максимално възможен обем резултатите от работата, извършена по проекта ITGI Poseidon - интерконекторна връзка Турция-Гърция-Италия, който е съвместен между Edison и DEPA, предава БТА.

В условията на конфликт с Турция единственият начин „Газпром“ да доставя газ в Гърция става съживяването на "Южен поток", към който сега активно се стремят редица страни от ЕС, пише изданието. 

Според анализатори с помощта на проекта „Газпром“ ще може да осигури газ в южните части на Балканите, като частично се откаже от транзита през Украйна. Руската компания признава обаче, че е готова да изпълни проекта, само ако има съгласието на Европейската комисия, отбелязва „Комерсант".

В меморандума се посочва, че страните планират да си сътрудничат по проекта за съединителен газопровод между Гърция и Италия (ITGI Poseidon), с който от 2003 година съвместно се занимават Edison и DEPA.

Според "Комерсант" капацитетът на тръбата ще бъде 8 милиарда кубични метра годишно, а дължината й - 807 километра (включително 217 км подводна част). Вероятно тя ще минава от Комотини в Северна Гърция до Пулия в Италия по дъното на Йонийско море. При това в Комотини ITGI може да се включи към съществуващия газопровод Гърция -Турция.

В резултат на това може да бъде създадена единна система за доставки на газ в Южна Европа от каспийския регион, уточнява „Комерсант".

Изданието посочва още, че според първоначалната си конфигурация ITGI отговаря и на газовия проект "Турски поток". На фона обаче на неотслабващите търкания в отношенията с Турция строителството на тази тръба сега изглежда малко вероятно.

По думите на източник на "Комерсант" сега ЕК разглежда вариант за прокарване на газопровод от Русия по дъното на Черно море до България през икономическата зона на Румъния.

Изданието припомня, че през декември миналата година Edison и DEPA са приели инвестиционно решение за строителството на връзката IGB между България и Гърция с капацитет до 5 милиарда кубични метра природен газ годишно.

В условията на конфликт с Турция възраждането на "Южен поток" е единствената възможност „Газпром” да използва вече направените инвестиции за разширяване на руската газопроводна система. По наша оценка по ITGI Посейдон Газпром може да доставя на италианския пазар 4-5 милиарда кубични метра газ, което съответства на мощността на IGB, казва Мария Белова от консултантската компания VYGON Consulting.

На Газпром ще му трябва поне още един нов газопроводен проект, за да покрие нуждите на Сърбия и Унгария: такива проекти могат да станат Eastring (с планиран маршрут от Словакия през Унгария, Румъния и България) и Тesla (паралелен маршрут от Австрия през Унгария, Сърбия и Македония), посочва "Комерсант".

Пред електронното издание „РБК Дейли" директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин коментира, че под трети страни, които се споменават в меморандума, може да се подразбира и България. Той отбелязва, че иначе не може да се стигне до Гърция, като се имат предвид влошените отношения между Русия и Турция. Корчемкин изразява съмнения, че проектът ще бъде изпълнен.

Анализаторът от UBS Максим Мошков коментира, че меморандумът на „Газпром“ с Edison и DEPA прилича на опит да се съживи едно от разклоненията на „Южен поток", а то трябва да мине през България до Гърция и Италия.

Одобрение от ЕС все още няма, а без него не е възможно изпълнението на този проект, отбелязва той.

Източник от „Газпром“ посочи пред "РБК дейли", че проектът е предварителен, няма нито технико-икономическа обосновка, нито цена. Не знаем как ще мине Черно море, това е възможно само през икономическите води на Турция, а сега отношенията с нея са сложни, казва събеседникът на "РБК дейли".

Като алтернатива се водят преговори с България и Румъния, твърди той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 8
zaw12929
преди 8 години
Не се плашете, потокът минава през блатата на Румъния- 0т северната страна на Дунав и така сме запазени от руска инвазия. Когато след 15 години открият газ в Черно море- Англия ще праща газ на Европа, а България... за какво ни е газ, ток, вода... това е лукс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 1
Дянков
преди 8 години
И как така ,от дъното на Черно море газопроводът ще стигне в Гърция,не мога да разбера?Не се хабете,още от преди Аспарух,нашите прадеди са си свършили работата-България е незаобиколима-анадънму?Искам да кажа че нашето положение е геостратегическо и това с този меморандум е блъфиране или дунанма на турски!От тази трънка заек не може да излезе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Дали Газпром ще разработва вариант Южен поток 2 или не, България от това няма абсолютно нищо да спечели, тя просто е зачеркната за което има доста хора у нас , които сериозно ще спечелят в резултат на това , че , ние българите, ще плащаме най скъпия газ на континента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 8 години
Сезнали са някой среден шеф от Газпром и по един такъв от Ени и ква беше там гръцката газова компания и са си говорили колко хубаво би било ако се пусне руски газ до Гърция и Италия. И толкоз... Гърците и италианците искат руски газ, а Газпром има за продаване... И са се подписали... И квооо...? Некой от Гърция или Италия да е питал Джон Маккейн или Доналд Туск какво мислят по въпроса? Айде първо да видим какво ще стане със СП2, па тогава да претакаме зелето за Южен, а? хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Жалко, че си се потрошил да ровиш толкова - и от самолет се вижда, че не става дума за дипломатически, а за търговски меморандум... :) Долавяш ли разликата? Или по-скоро, приликата с моя пример по-долу... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 5
pinoccio
преди 8 години
Ти си бил два дни в казармата, бе. Уволнили са те на втория ден, защото си седнал върху шомпола и си го скрил като Дейвид Копърфийлд. И вземи си поразнообрази малко вокабулера, защото само се усмихваш и ползваш три думи в режим на Брауново движение. И споделям само и единствено на теб - ще ти отворя още една дупка, та да свириш като жетварска стомна по икиндия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
pinoccio
преди 8 години
Хахахаха, ниски са ми топките, защото съм расъл само на нос - имам си само един дървен нос. Ако искаш, поиграй си с него. Ако не ти се струва достатъчно дървен, мога да го донадървя с инструментите на татко Карло. В ИКЕА-та всичко днес е пластмаса, лепила и трици. Но татко Карло ми направи истински дървен нос, на който би се качил всеки уважаващ себе си дървояд. Понеже съм любопитен по природа, завирам си носа навсякъде. То няма как да се завъртя с този дълъг нос, но нямам избор. Имам избор колкото Клинт Истууд в магазин на Долче и Габана. Ако мислиш, че си един истински дървояд, който прави разлика между кол-център и стриптийз-бар, заповядай на моя дървен нос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
има специализирани заведения, в които съм чувал, че срещу скромно заплащане ще реализират всичките ти гей фантазии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Вече съм бил :)) Но и без да съм бил, скойно мога да наритам кранутка, която ти служи за глава :)) И не е нужно да споделяш на всички, че си гей :) Не ни занимавай с въжделенията си за пълнене на тръби, ауспуси и всяки други отвори, който имаш. Че ставаш съвсем жалък :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Мисля, че като въведат казармата отново, както пресилено се говори, този младеж трябва пръв да го викнат. И когато на донаборната комисия го наведат надолу едно убаво - да му сложат печат за годност и разпределение по служба. На този печат за годност да пише - "За тръба за "Газпром". Има да стиска, за да не стане някой теч и да му пламне въшкарникът. На втората година ще свикне и ще прави пълни доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още