IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радан Кънев: Маловажно е дали ДСБ ще остане част от Реформаторския блок

За една година във властта РБ не успя да постигне целите си, заяви лидерът на ДСБ

15:00 | 13.03.16 г.
Радан Кънев: Маловажно е дали ДСБ ще остане част от Реформаторския блок

Маловажно е дали ДСБ ще остане  част от Реформаторския блок (РБ), заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на 14-тото Национално събрание на партията.

В речта си той отбеляза, че днешната коалиционна формула на Блока и днешният му модел на работа дават отговор само на един въпрос - за работните места на двайсетина души в парламента.

Но в този си вид не дава отговор на въпроса за над 200 хиляди безработни, за още поне 200 хиляди, които не търсят работа - обезкуражени или успокоени от възможността да виснат на социалните системи. За 2 милиона, намерили препитание извън страната, каза Кънев, цитиран от пресцентъра на партията. 

Той допълни, че РБ е бил създаден, за да проведе политическата битка срещу мафията и корупцията у нас.

В речта си Кънев отбеляза, че РБ е имал следните цели: промяна в медийната среда, прекратяване на партийните назначения в администрацията, честни обществени поръчки, радикална реформа на съдебната система и прокуратурата по румънски образец.

„В медийната среда властва Гьобелсова пропаганда срещу всеки, който заговори за промяна. Пропаганда, поддържана от външни сили, от вътрешна мафия, но и от парите на данъкоплатеца, с които властта си купува комфорт.

В администрацията проникването на управляващата партия е достигнало нива, непознати дори в годините на късния комунистически режим. В обществените поръчки се настани и утвърди невиждан картел, престъпен синдикат на шепа фирми, обслужващи партийни апарати и жълти медии.

В правосъдието същият престъпен синдикат успя да наложи волята си над почти всички политически партии“, допълва Кънев.

Като цяло той прави заключението, че за една година във властта Реформаторският блок не е успял да постигне целите си.

„Аз няма да поискам от вас мандат да напусна РБ. Но ще поискам мандат да го върна там, където му е мястото - при избирателите си, при ценностите си, при целите си“, дава Кънев заявка за промяна на формацията.

„Разкрачени бяхме, и голяма част от Блока и днес е в разкрач, който се превръща в политически шпагат. Но ние вече не сме разкрачени - махнахме крака си плаващото наляво парламентарно мнозинство и стъпихме здраво, с два крака на десния бряг на българската политика“, допълва той.

Той иска от делегатите да потвърдят политическия курс на ДСБ.

„ГЕРБ не пожелаха разумен партньор отдясно. Ще получат разумна алтернатива отдясно, готова да поеме властта, когато доверието и търпението към този модел на управление се изчерпат“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още