IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС опроверга американския департамент за опасността в София*

Премиерът разкритикува властите на САЩ за начина, по който са представили информацията, подадена им от българските служби

11:23 | 24.03.16 г. 4
Автор - снимка
Автор
ДАНС опроверга американския департамент за опасността в София*

Информацията за готвен атентат в района на бившия хотел „Плиска“ в София не отговаря на истината. Това е докладвал председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев пред премиера Бойко Борисов, съобщават от агенцията.

Конкретният сигнал за възможен терористичен акт в София, в близост до хотел "Плиска", е проверен и е установена липса на заплаха. Отчита се запазването на рисковете за националната сигурност, свързани с наблюдавания общ ръст на тероризма в световен мащаб, пише в съобщението.

В изпълнение на законовите си функции ДАНС, съвместно с МВР и останалите министерства и ведомства, изпълнява ангажиментите си по Националния план за противодействие на тероризма в България, посочват от агенцията. Чрез действащия в ДАНС Национален контратерористичен център се осъществява непрекъснато взаимодействие със структури от сектора за сигурност и обществен ред в страната и с партньорските служби в непрекъснат режим.

Припомняме, че сутринта Държавният департамент на САЩ предупреди през страницата на консулския си отдел във Facebook за възможна заплаха срещу линия или линии на градския транспорт в района на бившия вече хотел.

Министерството на вътрешните работи (МВР) междувременно успокои, че няма опасност за гражданите, но е засилено полицейското присъствие в района.

Сигналът, който нашите служби са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112 и е проверен от ДАНС и МВР, съобщават от правителствената информационна служба. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин.

В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори, допълва се в съобщението.

"Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги. Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората", коментира министър-председателят Бойко Борисов.

По-късно днес от американското посолство у нас заявиха в страницата си във Facebook, че предупреждението за заплаха в София вече не важи. „Посолството оценява проактивните мерки, предприети от правителството на България в отговор на опасенията от заплахата, и продължава да работи в тясно сътрудничество с правителството на България по антитерористични въпроси. Последните събития в Европа подчертават нуждата всички ние да бъдем бдителни”, пише в съобщението на посолството. 

Междувременно в същия район е задържан микробус с афганистанци, превозвани от българин. Превозното средство е спряно за проверка около 10.00 часа. Шофьорът и чужденците са отведени в полицията, уточняват от МВР.

Шофьорът не е спрял при първоначалния опит на полицията да го провери, посочват от вътрешното министерство. След кратко преследване бусът е бил спрян.

*Новината е допълнена със съобщението на американското посолство в 16 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
че тази новина нали вие им е дадохте ... или поне те казват така... тоест първо ги лъжете, после им опровергавате информацията... що за аматьорско изпълнение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
petsto
преди 8 години
Ще бъда изключително щастлив, ако прочета подобна, превантивна по своя характер информация, изпратена от нашето Външно министерство до сънародниците ни в някой град в чужбина. Много съм скептичен обаче, защото съм се парил от отношението на дебелогъзите ни чиновници зад граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Тъй тъй, и после сценария от бургаското летище - коментарът ще е "не знаехме"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Премиерът бил наредил - Веднага до хотел Плиска да се обезопаси с 3 нови дюнерджйници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още