IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на електронните плащания в такситата расте

Отбелязано е увеличение с 53%, отчитат от Mastercard

10:16 | 03.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първите шест месеца на тази година броят на електронните плащания в таксиметровите автомобили е нараснал с 53% спрямо общия брой на всички такива трансакции, извършени през 2015 г., съобщава Mastercard.

Проучване на компанията сред активните картодържатели в България отчита все по-голямо търсене на ПОС терминали в обществения транспорт, включително и в такситата. 

13% от анкетираните тази година са посочили, че биха искали да плащат с дебитна или кредитна карта в градския транспорт, като броят им расте спрямо предходни години.

Внедряването на различни решения за електронни разплащания, базирани на безконтактна технология, значително улеснява достъпа на гражданите до обществения транспорт и е практика  в големи градове като Лондон, Чикаго, Санкт Петербург и Букурещ.  Само с доближаване на картата  до съответното устройство – валидатор или ПОС терминал -  пътниците могат да се качат на такси, автобус, влак и дори ферибот, като си спестят неудобството да купуват  билети.

Mastercard вече е въвела заедно с една от таксиметровите компании подобно безконтактно плащане.

Очаква се скоро това да е възможно и в метрото с безконтактни дебитни карти на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още