IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци с право на убежище ще сключват споразумения за интеграция

Държавната агенция за бежанците ще изготвя интеграционен профил на мигрантите

16:40 | 10.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чужденци с предоставено убежище или международна закрила в България ще могат да сключват с държавата споразумения за интеграция, реши правителството. Изискването е в Закона за убежището и бежанците, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Според приета днес наредба кметовете на общини подават заявление до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да се сключи споразумение за интеграция, към което се прилагат и предвидените мерки. Те могат да бъдат жилищно настаняване, записване в детска градина или училище на придружаващите чужденеца деца, обучение по български, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост и обучение, информиране за свободни работни места. 

В задълженията на ДАБ е да изготви интеграционен профил на чужденеца още по време на процедурата за предоставяне на убежище и да го информира за възможността за сключване на такова споразумение. ДАБ ще води съответните регистри и ще осъществява контакт между общините и чужденците.

При изразено съгласие ще се изготвя индивидуален интеграционен план на чужденеца, с когото приемащата община ще сключи споразумение за интеграция.

В наредбата са разписани задълженията на кмета и на чужденеца. Предвидено е споразумението да се прекратява при смърт на чужденеца; по взаимно съгласие; ако чужденецът е осъден с влязла в сила присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода; при отнемане или прекратяване на предоставената международна закрила; при настъпване на обстоятелства, които водят до невъзможност за изпълнение на споразумението; при неизпълнение на задълженията на някоя от страните по него.

Предвидено е също кметът едностранно да прекратява споразумението, ако чужденецът системно нарушава обществения ред, не изпълнява мерките от индивидуалния си план или откаже да приеме предложената му подходяща работа или да се вклюми в заетост и обучение.

Мерките за изпълнение на политиките по интеграция ще се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още