IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отменя ограниченията за търговия на мляко и месо от България

Те бяха наложени заради заболяването заразен нодуларен дерматит

15:17 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимки: Биоселена</em></p>

Снимки: Биоселена

Европейската комисия (ЕК) отменя наложените на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко.

Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения, може да се търгува с мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни, съобщи Българската агенция за безопасност на храните.

Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали рискът от евентуално предаване на вируса.

Припомняме, че до момента в изпълнение на Решение на ЕК относно някои защитни мерки срещу болестта заразен нодуларен дерматит в България бяха наложени някои ограничения за търговия и транспорт на едри преживни животни и продукти от тях. Беше наложена забрана за движение към други държави членки и трети страни на ваксинирани живи животни, забрана за движение към други държави членки на говеда на възраст под 6 месеца, които не са ваксинирани, а са родени от ваксинирани майки. 

Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо. Допускаше се търговия с месни продукти, произведени от прясно месо, при условие че са били подложени на високотермична преработка и са придружени от официален здравен сертификат. Млякото и млечните продукти също трябваше да се подлагат на пастьоризация.

На база на опита на България страната е предложила на Европейската комисия промяна в действащата правна рамка. В резултат на това е изготвен нов проект на Решение на ЕК за здравни мерки по отношение на контрол на заболяването.

То беше представено в София по време на конференцията за заболяването заразен нодуларен дерматит и гласувано от държавите-членки на заседание на Постоянния Комитет по растения, животни, храни и фуражи на 14 септември.

Съгласно новата правна рамка мляко, млечни продукти и коластра могат да се търгуват свободно без ограничения. В случай, че те се използват за храна на животни, следва да преминат термична преработка, за да се намали рискът от евентуално предаване на вируса на болестта.

Отменят се и ограниченията за търговия на прясното месо и месни продукти и те ще могат да се търгуват свободно.

Новото Решение позволява свободно движение на ваксинирани живи животни от неинфектирани зони, където не са констатирани огнища (Зона 1), това са областите Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и общините Шумен, Каспичан, Нови пазар, Козлево, Каолиново, Венец и Хитрино от област Шумен, Свищов, Полски Тръмбеш и Стражица от област Велико Търново и Опака, Попово и Антоново от област Търговище. 

След публикуване на Решението ще бъде разрешено придвижването на ваксинирани живи животни от Зона 2 (инфектирани зони с огнища) с други държави членки или трети страни след двустранно споразумение.

В Зона 2 попадат останалите територии на страната без тези от Зона 1. Допуска се търговията със семенен материал, яйцеклетки и ембриони, в случай че са добити от животни, отглеждани в Зона 1 и при спазване на здравни гаранции.

Облекчават се и условията за транспорт на странични животински продукти, добити от животни, отглеждани в Зона 1.

Новата правна рамка позволява значително да се намалят индиректните загуби на български животновъди, месо- и млекопреработватели.

На заседанието на Комитета на 14 септември беше гласувано и ново решение във връзка със заболяването класическа чума по свинете и наложените рестриктивните мерки. Въвежда се дерогация за придвижването на живи свине и промяна на условията по отношение на прясно месо и месни продукти от свине към други държави членки при даване на здравни гаранции, посочени в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още