IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Добрият вариант за страната са предсрочни избори

Очаквам премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и да изпълни обещанието си, заяви кандидат-президентът на АБВ

22:48 | 06.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ивайло Калфин на влизане в НДК. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ивайло Калфин на влизане в НДК. Снимка: БТА

Добрият вариант за страната в момента са предсрочни избори. Това заяви кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин в студиото на Bulgaria ON AIR в НДК. Според агенция „Алфа Рисърч“ Калфин получава 3,8% от вота.

Той каза, че очаква премиерът Бойко Борисов да подаде оставка и да изпълни обещанието си.

„Друг е въпросът дали ще търси друго мнозинство в парламента или нови парламентарни избори. Най-добрият вариант е едно правителство да си изкара мандата. В момента имаме правителство на малцинството, което събира подкрепа поради различни поводи", добави Калфин.

По отношение на конкретния си резултат Калфин коментира, че е очаквал повече и не е  удовлетворен от резултата.

„От гледна точка на партийната подкрепа партията ни повиши резултатите си от предишните парламентарни избори. Очевидно е, че това гласуване беше свързано с партиите“, каза още Калфин. 

По думите му Радев е събрал електората на БСП плюс онези, които всъщност са гласували протестно срещу ГЕРБ.

„Ако имаше по-широка лявоцентристка коалиция, аз съм сигурен, че щеше да е още по-впечатляващ резултатът", каза той.

„Очевидно e, че този вот беше не мажоритарен, а партиен. Очевидно, че в него има много протестен потенциал. Очевидно, че изборите, ако е вярно това, което чувам, че са свършили бюлетините и с целия хаос с гласуването в чужбина”, посочи по-рано пред НДК Калфин. Той призова да не се правят политически коментари, преди да са излезли официалните резултати и отказа да каже кого ще подкрепи на балотажа.

„Настояваме за оставка и извънредни парламентарни избори", заяви по-рано пред „Нова телевизия" Румен Петков от партията.

„Очевидно е, че мандатоносителят е много далеч от общественото доверие, което трябва да има зад себе си, за да провежда тежки и солидни реформи", продължи той.

„От АБВ предупреждавахме за провала в редица сектори по политики. Когато напуснахме правителството, много ясно обяснихме защо. Тези провали няма как да останат незабелязани от обществото", подчерта Петков.

Румен Петков декларира, че от АБВ ще продължат да искат оставка на кабинета дори и да се обърне вотът и Цецка Цачева да поведе.

Той обяви, че „като отговорна политическа сила АБВ ще направи нужната стъпка“ - да се обърне към симпатизантите си и в четвъртък ще обяви кого ще подкрепи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още