IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Демокрацията в България победи апатията и страха

Вотът даде отрицателна оценка на властта, коментира новоизбраният президент

22:07 | 13.11.16 г. 4
<p>
	Ген. Румен Радев. <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Ген. Румен Радев. Олег Попов, Investor Media Group

Днес демокрацията в България победи апатията и страха. Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Това коментира новоизбраният президент на България ген. Румен Радев на първата му пресконференция след края на вота.

“Предстои да видим окончателните резултати, но отсега категорично е ясно едно: вотът даде отрицателна оценка на властта. На всички вече е ясно, че в България има нова политическа ситуация и в това няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и да се държи отговорно”, коментира Радев.

“За мен днес това е само началото. Съзнавам ясно своята отговорност заедно с г-жа Йотова. Разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, в която да има единение, надделяващо омразата и разделението в миналото”, каза още новоизбраният български президент.

“Нашата родина трябва да бъде дом за всички. Нашите различия са богатството ни, духовността, солидарността и гордостта са нашата спойка. Можем да вървим напред само ако вярваме в себе си”, каза още той.

Радев подчерта, че победата е “обща за всички нас, които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето”. “Помня думите си, помня ангажиментите си и ще ги отстоявам”, обеща той. Той пое ангажимент да се води от законите, спазването на човешките права и да води диалог с всички партии и българските граждани.

"Много ясно казах и то много пъти, че като президент няма да деля хората на леви и десни, сини и червени, по техните религиозни убеждения и етническа принадлежност. Давам ви гаранция, че ще спазя тази своя дума. Всички сме български граждани и трябва да работим за просперитета на България", каза още той.

Илияна Йотова допълни, че победата ги прави отговорни и пое ангажимент да оправдае доверието на гласоподавателите. Тя увери, че не е усетила никаква съпротива срещу кандидатурата им. "Явихме се на тези избори задружно, заедно и спечелихме", коментира тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поздрави българите, че са гласували, че са имали мнение и че са отстояли това мнение. Тя допълни, че БСП е силна. “Можем да побеждаваме, когато имаме кауза, а нашата голяма кауза е България”, посочи тя и допълни, че партията ще излезе подготвена по политики какво ще направи за народа.

Лидерът на левицата благодари и на всички, които не са членове и симпатизанти на БСП, но са подкрепили Радев и Йотова. Тя подчерта, че те получават подкрепа от членове на ГЕРБ, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и други партии.

Според нея общо 12% от гласоподавателите на ГЕРБ – или 240 хил. души, са гласували за Радев и Йотова. “Това е мъдростта на българския народ – да мисли за държавата си и да избира силен водач. Българският народ извоюва днес категорична победа – с мъдростта си. Настъпи моментът ние, политическите лидери, да отговорим със същата мъдрост, да гарантираме сигурност, спокойствие, конституционен и законов ред”, коментира тя.

Нинова обаче посочи ,че “между нас има един лидер, който се опитва да внушава страх и дестабилизация в страната”. “Борисов сам обвърза загубата с оставка, сам си постави това условие и добре, че го изпълни, поне веднъж е последователен”, подчерта тя.

Лидерът на БСП призова и останалите партийни лидери да проявят отговорност, да останат спокойни, за да продължи работата на парламента с две основни задачи – приемането на Бюджет 2017 и провеждането на разумен политически и обществен диалог за промяна на изборните правила така, както народът ги поиска. 

Нинова допълни, че ще върне мандата и БСП няма да състави правителство. Тя заяви, че партията ще се бори да бъде първа политическа сила на предсрочни парламентарни избори. Лидерът на левицата каза още, че съдебната реформа изисква политическа устойчивост, заради което БСП ще предложи своето виждане и ще търси национално съгласие по него. Нашата цел е да имаме бърз и справедлив процес, достъпен за всеки български гражданин, коентира тя.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев каза, че не иска да дава сам оценка на качествата си, но подчерта, че няма политическа и лобистка обремененост. Той оцени кампанията си като етична и обеща да работи в името на националния интерес.

Той изрази надежда, че в рамките на мандата му ще има добър диалог и с президента на Русия Владимир Путин, и с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Радев подчерта, че в предизборната си кампания Тръмп е заявил недвусмислено, че ще работи за по-задълбочен диалог с Русия. "Това дава надежда за мирно уреждане на конфликтите и в Сирия, и в Украйна, за намаляване на противопоставянето, на ескалацията", коментира той. 

"Играхме не само за цифри, а за доверието на всички български граждани, това е най-големият резултат", посочи още Румен Радев, като призна все пак, че победата му в известна степен се дължи и на наказателен вот срещу ГЕРБ, а не само на посланията му. Що се отнася до свикването на Велико ново събрание с цел промяна в избирателната система, новоизбраният президент посочи, че все още няма такова предложение. Нинова допълни, че за да се стигне до този акт, трябва да има изработен проект за нова Конституция, който да се подкрепи от две трети от сегажното Народно събрание. Тя припомни, че такова съгласие не беше постигнато и темата остава отворена.

В отговор на друг журналистически въпрос Румен Радев посочи, че президентът Росен Плевнелиев е изразил държавническа позиция, която гарантира приемственост, както и че ще откликне на поканата за среща. Що се отнася до бъдещия служебен кабинет, по-рано от 22 януари той няма правомощия да назначава такъв, ако се стигне до необходимост от съставянето му. Ако преди това се наложи съставянето на служебно правителство, това ще е задължение на Плевнелиев, подчерта той.

Радев обаче обеща да има непрекъсната връзка със служебния кабинет, за да не се отклонява той от основната си задача – подготовката на честни избори. 

Що се отнася до избора на нов български еврокомисар, Румен Радев посочи, че ако е в реален мандат, ще иска не само да бъде информиран, а и да има най-малкото консултации. “Президентът е най-легитимно избраната политическа фигура и трябва да бъде наясно с важните решения, които се вземат в държавата. Няма да стоя като страничен наблюдател. За мен е важен диалогът и консенсусът”, каза той.

За санкциите срещу Русия той подчерта, че политиката по свалянето им е основен ангажимент на правителството, но това не означава, че президентът няма да търси диалог с ЕС и с Русия. “Доста държави се обявиха за отмяната на тези санкции и президентът, който представлява България в международните отношения, трябва да бъде активен. Ще работя тясно с правителството за реализацията на тази политика по отмяна на санкциите”, подчерта Радев.

Вижте кадри от пресконференцията на Румен Радев в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Още по първите приказки си му личи отдалече колко струва и че въобще не става за политик. Единствената разлика засега с ББ е, че генерал Радев знае да приказва по-малко и да мълчи повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Изтриха ми пожеланието към тебе...щото нали си им незаконно чадо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още