IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев заяви готовност за диалог със следващия президент

Рано е за служебни правителства, заяви държавният глава

12:00 | 13.11.16 г. 4
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: пресцентър</em></p>

Снимка: пресцентър

Президентът Росен Плевнелиев е готов за диалог с наследника си. Той заяви това, след като гласува на балотажа на президентските избори, предаде БТА.

„Съставянето на служебно правителство за мен не е самоцел. Моята цел е да има стабилност в държавата, институциите да работят. Към днешна дата и парламентът, и правителството работят“, каза президентът. 

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако днес загуби изборите. 

Плевнелиев посочи, че днешният ден е ден на избори за президент и вицепрезидент, а не да се влиза в излишни сметки какво би могло да се случи оттук нататък. „Надявам се българските граждани да излязат масово и да гласуват, нека гласуват независимо, по съвест, мъдро, активно и нека да се поздравим тази вечер с легитимно избран от народа нов държавен глава, в едни честни и почтени избори“, каза Росен Плевнелиев.

Той посочи, че още тази вечер ще се обади на избрания кандидат, а утре ще го покани на среща в президентството, за да започнат да работят заедно, което ще бъде добър сигнал и към гражданите.

Плевнелиев припомни, че като държавен глава си е поставил приемствеността и надграждането като основен приоритет на президентската институция и би се радвал това да продължи и занапред.

На въпрос за хипотеза за съставяне на служебно правителство Плевнелиев каза, че, ако България в следващите дни по решения, които не зависят по никакъв начин от държавния глава, влезе в политическа криза, тогава той ще действа както е правил досега - ще спазва Конституцията.

И разпоредбите, и духът на Конституцията много ясно са разписали какво прави държавният глава в случай на криза и съм сигурен, че отново ще ни помогне върховенството на правото и на Конституцията, за да минем по един достоен начин, ако се стигне до политическа криза, посочи Плевнелиев.

Конституцията ясно задължава държавният глава в режим на консултации с политическите сили, гражданското общество, институциите, да намери начин така, че политическата криза да не се превърне в парламентарна, таза президентът.

Той допълни, че зависи от политическите партии, както и от изпълнителната власт, да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не и в рамките на съществуващото Народно събрание.

Рано е за служебни правителства, каза Плевнелиев. Той допълни, че има свой опит и способности да се справи с формирането на служебно правителство.

Един от основните изводи от референдума, който политиците трябва да си направят, е, че желанието на гражданите и масовото им участие в допитването трябва да доведат до своите конкретни резултати и затова ни е необходимо работещо Народно събрание.

Кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев също направиха коментари, след като гласуваха.

„Гласувах България да остане фактор на стабилност - имаме нужда да продължим“, заяви кандидат-президентът Цецка Цачева, след като гласува в Плевен, информира БТА.

 Най-малкото, от което се нуждае България, е от международна изолация, от спрени европейски фондове, от отказана европейска солидарност, заради нашите деца, заради нас самите трябва да продължим, допълни кандидатът на ГЕРБ.

Аз съм състезател и боец, който участва до края на битката. Една битка има няколко сражения. Днес е последното сражение - аз ще го спечеля, бе категорична Цачева.

На въпрос тя отговори, че най-голямото предизвикателство пред българския президент е след изборите в понеделник и когато встъпи – „много работа е необходима, за да преодолеем тези различия помежду ни, които минават границите на нормалното за мен“.

"Трябва да има единение, да останем различни в идейните си послания, такива каквито различните политически сили имат, но в името на националния интерес трябва да бъдем единни. България е била силна, България е била уважавана сред европейските народи и сред съседите ни, тогава, когато е била единна. Това е най-голямото предизвикателство за държавния глава. И, разбира се, да преодолеем популизма. Много е приятно да отправяш послания, които галят слуха, които са приятни да ги чуеш, но които са невъзможни в конкретния момент за изпълнение", каза Цачева.

"Не си позволих нито веднъж в тази кампания да бъда популист, няма да го правя и занапред. Разговарях открито, откровено, хората ме знаят, познават, затова днес аз съм оптимист", допълни тя.

Кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева даде своя вот в Плевен - в основно училище "Йордан Йовков", СИК щ 124.

Гласувах за доброто на България, каза кандидатът за президент, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев, след като гласува в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София, придружен от съпругата си.

Мисля, че водихме етична кампания от начало до край, посочи той, цитиран от БТА. Затова, по думите му, моралната победа е налице, но политическата зависи от гласа на всеки един.

Той призова да няма самоуспокоение. Нека българските граждани да излязат днес до урните, нека се поздравим с легитимно избран президент, а това зависи от всички нас, заяви ген. Радев.

Попитан дали очаква министър-председателят да подаде оставка, той каза, че премиерът достатъчно добре се анализира сам. Достатъчно гадатели и гадателки видяхме на тези избори, включително на правителствено ниво, нека изчакаме резултатите, каза ген. Радев на въпрос дали е готов да състави служебно правителство.

На въпрос на чужда медия той отговори на английски език, че се надява тези избори да са наистина позитивни и да донесат ново бъдеще за България и българските граждани.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Вижте снимки от нашата галерия!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
http://***.memoriabg.com/2015/11/13/vsichki-vkupom-sugreshihte-i-stanahte-nepotrebni/Старите бръскалки вън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Плевнелиев отбелязва, че за разлика от положението на силите по време на Студената война, когато се е знаело, че съветските генерали няма да позволят ядрен конфликт, сега не е така.Прочети още на: http://***.dnes.bg/politika/2016/11/13/balkanite-strategicheski-vajnata-chast-za-putin.322086Баси колко още дивотии може да изплещи тоя подлизурко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Следващият президент едва ли има какво полезно да научи от Плевелиев...освен в областта на интересчийството , разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още