IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС разпореди повторно преброяване на бюлетините за референдума в 44 секции

Вещите лица имат 10 дни да се запознаят с материалите по делото

17:11 | 14.12.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) разпореди  повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от Инициативния комитет на "Шоуто на Слави". Това ще стане в рамките на математико-статистическа експертиза, възложена на три вещи лица, съобщи БНР.

Делото е срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 11 ноември, с което бяха обявени резултатите от националното допитване.

Според резултатите 12 хил. гласа не стигат, за да станат задължителни решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство, задължителното гласуване и орязването на партийната субсидия на 1 лев на глас.

От екипа на шоумена обаче смятат, че гласовете са подадени, но не са отчетени заради несъответствие между броя на пликовете и на бюлетините.

Вещите лица имат 10 дни да се запознаят с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии.

Съдът е задължил ЦИК да осигури всички изборни книжа, в това число пликовете и бюлетините от 44-те секционни избирателни комисии, посочени от екипа на "Шоуто на Слави". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още