IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов стандарт за управление на горите влиза в сила от 16 август

Всички сертифицирани към момента горски стопанства трябва да преминат през одит по новите изисквания

10:39 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Разработен за България национален стандарт за отговорно управление на горите влиза в сила на територията на страната от 16 август 2017 г. Стандартът е одобрен от международната организация FSC (Forest Stewardship Council), съобщи WWF-България.

С това България се нарежда сред първите държави в Европа (с Франция и Португалия), довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация, в съответствие с най-новите изисквания на FSC. Българският стандарт е разработен от национална работна група, координирана от WWF, с участието на представители на различни министерства, институции и организации.

В стандарта са отразени  местните специфики и се конкретизират изискванията за отговорно управление на горите, коментира Нели Дончева, ръководител на програма „Гори” във WWF-България.

Според изискванията на FSC националният стандарт влиза в сила три месеца след официалното му публикуване на сайта на организацията, т. е. на 16 август 2017 г. Това означава, че всички горски територии, които кандидатстват за сертификат, ще бъдат оценявани от сертифициращите фирми по изискванията на националния стандарт, считано от тази дата.

За да запазят своя сертификат, всички сертифицирани към момента горски стопанства трябва да преминат през одит по новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година от датата на влизането му в сила, т. е. най-късно до 16 август 2018 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още