IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от ГЕРБ отново внесоха Закона за концесиите

Проектът повтаря заложените срокове за концесия в гласувания от 43-то Народно събрание закон

16:20 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутати от ГЕРБ отново внесоха в Народното събрание Закона за концесиите. Под проекта са се подписали председателят на правната комисия Данаил Кирилов и негови колеги.

Законът беше приет в последния момент преди закриването на 43-то Народно събрание, но президентът Румен Радев наложи вето



Най-спорният момент в текста бе възможността за концесии за срок над 35 години, заради което управляващите бяха обвинени, че подготвят „вечни концесии“.

В началото на май председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че законът ще бъде внесен отново, тъй като заради неприемането му Европейската комисия (ЕК) подготвя наказателна процедура.

По един от спорните моменти – въпросът за сроковете, във внесения днес проект пише, че Народното събрание ще се произнася за концесии за строителство или за услуги, чиито срок надвишава 35 години. За общински концесии над 20 години процедурата се открива при гласували две трети от общинските съветници, а за общински концесии над 35 години ще се произнася парламентът. Максималният срок на концесия за ползване не може да бъде по-дълъг от 25 години.

Същото бе записано и в отменения закон, приет от 43-то Народно събрание.

В новия проект се запазват трите вида концесии - за строителство, за услуги и за ползване. Запазва се и изключението, според което не се възлагат концесии при опасност за националната сигурност и отбраната на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още