IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: България ще е следващият член на "чакалнята" на еврозоната

Смятам, че поколението от 2007 г. може да стъпи на пазара на труда през 2025 г. и да получава заплатите си в евро, каза лидерът на ПЕС

15:04 | 29.04.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на ПЕС Сергей Станишев.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви пред БНР, че България ще е следващият член на т.нар. „чакалня“ на еврозоната и че родените през 2007-а година ще получават заплатите си в евро у нас през 2025 г.

„България, вярвам, ще бъде следващият член. Това не означава, че ще се случи утре. Ние трябва да започнем пътя“, каза Станишев. „Аз смятам, че поколението от 2007 г. може да стъпи на пазара на труда през 2025 г. и да получава вече заплатите си в евро - при това, надявам се, доста по-високи от днешните“, посочи лидерът на ПЕС.

Станишев бе организатор на дискусия по-рано тази седмица в София „България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, която той определи като успешна. Той подкрепи усилията на правителството за укрепване икономиката за по-скорошно приемане в ERM 2.

„За мен е важно и смятам, че това правилна политика - достатъчно бързо и в кратки срокове са влезем в ERM 2. Новината от форума беше, че премиерът Борисов каза, че смята, че една година е реалистичен срок за тази цел“, каза Станишев.

То припомни, че комисарят Московиси, който е социалист, е човекът, който предложи от страна на ЕК да има специален механизъм и инструмент - в това число финансов, за подпомагане на страни, които желаят да влязат в еврозоната  за подготовка.

“Това трябва да използваме като страна, за да направим икономиката ни по-силна и по-успешна от момента на влизането ни в еврозоната“, каза Станишев.

Според него България и обществото трябва да са наясно с перспективите за въвеждане на еврото, има ли рискове и как да бъдат преодолени, както и какви са ползите.

„Аз съм доволен, че тази трета публична конференция по важни теми, касаещи всеки един българин, свързани с бъдещето на България в ЕС, нашето позициониране, нашите интереси и формирането на консенсус по ключови въпроси, беше успешна“, каза той.

Според Станишев „винаги е по-важно да си на масата във вземането на решенията, отколкото да си в менюто, за да изпълняване нещо, което други са решили“.

„Това е първият въпрос - затова е важно влизането в еврозоната, наред с другите аргументи. Вторият въпрос - какви са ползите, има ли рискове, каква е тяхната степен и как да се менажира, и най-вече как България да направи своята икономика по-силна, защото не бива да имаме илюзии, че което и да е решение автоматично създава просперитет, богатство за страната и хората. Ние трябва да направим първо нашето домашно - да направим по-конкурентоспособна нашата икономика и на тази база да влизаме и в еврозоната“, каза Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Да се трудиш в държава в която според НОВЕТЕ РАЗБИРАНИЯ на ЕС хората са трета категория КАКТО Е у нас в БЪЛГАРИЯ , не е като да правиш същото в държава от ЕС в която хората са ПЪРВА или ВТОРА КАТЕГОРИЯ!!!Това разделение на хората на ПЪРВА , ВТОРА и ТРЕТА категория не ти ли напомня за едни РАСОВИ ЗАКОНИ въведени от едно същество което превърна ЕВРОПА В ПЕПЕЛИЩЕ?!Започвам да си мисля, че идеите на ХИТЛЕР за расите и расовото общество са намерили приложение в новия ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ на НЯКОЛКОТО СКОРОСТИ, който тихомълком ни бе наложен от партийни водачи като този с лъскавия поглед от снимката.КАКВО СЕ СЛУЧИ С ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И ПРОИЗВОДСТВО КОИТО ПРИТЕЖАВАХМЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ???КЪДЕ СА ЗАВОДЕТЕ , КЪДЕ СА КАДРИТЕ ИМ СЪЗДАВАНИ С ПОКОЛЕНИЯ??ИЗТЕКОХА СЕ ВЪВ СТРАНИТЕ ОТ ПЪРВАТА ПРЕДАВКА, КЪДЕТО ЦЕНАТА НА ТРУДА Е ДРУГА , А НЕ КАТО У НАС!!. В ЕВРОПЕЙСКОТО СИГМЕНТИРАНЕ НА ТРУДА НИЕ СМЕ СРЕД териториите В КОИТО СЕ РАЗВИВА АГРАРНО ПРОИЗВОДСТВО И АЛКОХОЛНИЯ ТУРИЗЪМ. СТАНИШЕВ И БОРИСОВ ПИТАТ ЛИ НИ ДАЛИ СМЕ съгласни да участваме в ЕВРОПА В КОЯТО НИ ВЪЗНРИЕМА КАТО ТРЕТА КАТЕГОРИЯ ХОРА ?!!УСЕЩАНЕТО , ЧЕ СМЕ КОЛОНИЯ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ НЕ Е ЛИШЕНО ОТ ОСНОВАНИЕ. ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ ГЕНОЦИД ВОДИ ДО ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА ЦЕЛИ ТЕРИТОРИИ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ. НИМА ТОВА НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ОТ "НАШИТЕ" ПОЛИТИЦИ??ТАЗИ ЕВРОПА, КОЯТО КРАДЕ ЦВЕТА НА НАЦИЯТА И ПРЕВРЪЩА ДЪРЖАВАТА НИ В ПУСТИНЯ НЕ Е НАШАТА ЕВРОПА!!!По време на ТУРСКО са вземали децата ни и са ги правили еничари, сега сами ги даваме на ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ и се гордеем с това безумие!!!ТРЯБВА ЛИ ДА УЧАСТВАМЕ В ТАЗИ РАСОВО РАЗДЕЛЯЩА ХОРАТА ЕВРОПА??УБЕДЕН СЪМ , ЧЕ НЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 6 години
Мислиш ли , че си оригинален като пишеш тъпoтии с големи букви във всяка тема ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Също и след WW2 хората са искали да получат всичко веднага. Но са разбрали, че това е невъзможно и и са започнали да се трудят, та поне децата им да го имат. А със сегашното поколение егоисти мисията е обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Каква 2025 година бе другарю Станишев?!ХОРАТА ИСКАТА НЕ ПРЕЗ 2025 ГОДИНА , А ДНЕС И ТО ВЕДНАГА ДА ПОЛУЧАВАТ ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАТ, ЕВРОПЕЙЦИТЕ НА ЗАПАД !!ТЕ НЕ САМО ГО ИСКАТ , НО ГО И ПРАВЯТ - напускат масово като при чума една тиритория превърната в царство на абсурда в която ЦЕНИТЕ НА ТОК , ВОДА , ХРАНА И СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ СА ПО ВИСОКИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ, а заплати пенсии и здравно осигуряване са по ниски от АФРИКАНСКИТЕ!!!Кой е луд да стои тук до 2025 година и да чака СВЕТЛОТО ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ ДА ДОЙДЕ ПРИ НЕГО?!Всеки нормално мислещ разбира, че е по добре той да отиде при СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ , а не вие да му го поднесете като ОГЛОЗГАН КОКАЛ С МНОГО СБЪРКАНО МИСЛЕНЕ СТЕ ДРУГАРИ БИВШИ КОМСОМОЛСКИ И ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ !!ПРЕДИ ГОДИНИ ПАК НИ ВОДИХТЕ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА КОМУНИЗМА, И НИ ЗАВЕДОХТЕ В ДЖУНГЛАТА НА ДИВИЯ КАПИТАЛИЗЪМ. ВСЪШНОСТ ВИЕ ПОСТРОИХТЕ КОМУНИЗМА , НО ЗА НАС ОСТАНА САМО ИЛЮЗИЯТА ПОДОБНА НА ТАЗИ КОЯТО НИ СЕРВИРАТЕ. През цитираната от теб 2025 година и последния българин ще е затворил вратата и угасил тока на ТЕРМИНАЛ 2 !! КОЙ ЩЕ ВИ ХРАНИ ДР. СТАНИШЕВ??КОЙ ЩЕ ПЪЛНИ ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ КОИТО ВЕЧА СА ЛИКВИДИРАНИ?!ВСИЧКО Е СВЪРШЕНО СТАНИШКА!!НЯМА ДЪРЖАВА , НЯМА БЪЛГАРИЯ - всеки се спасява кой как може!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още