IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг индустрията осигурява 3,5% от БВП на страната

Според Лъчезар Лозанов това е може би една от най-бързо развиващите се индустрии в последните 20 години

08:45 | 21.11.18 г. 24
Аутсорсинг индустрията осигурява 3,5% от БВП на страната

Аутсорсинг индустрията е може би една от най-бързо развиващите се индустрии в последните 20 години. Доста компании се занимават с аутсорсинг на всякакво ниво, тъй като той може да бъде различен в зависимост от технологиите и в зависимост от процесите, които се аутсорсват. Това каза Лъчезар Лозанов, мениджър Текс Експъртс за България и Малта, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"С развитието на технологиите като цяло се променя светът на аутсорсинг компаниите и начинът, по който те предоставят услугите си. Това, което виждаме в световен мащаб, е, че компаниите все повече се стремят да автоматизират определени процеси, да оптимизират работата си с въвеждането на нови технологии и да постигнат по-добро обслужване на клиентите", каза Лозанов.

Според него българският пазар като цяло не прави разлика.

"Много компании предоставят услуги на различни нива, като по-голяма част от тях са фокусирани в така наречените "сървис деск" услуги, които имат за цел да поддържат крайния потребител в определени услуги. Изключително динамичен е пазарът на тези услуги у нас и много хора са заети с този тип работа, 3,5% от ВБП предоставя секторът, което не е малко като себестойност", допълни той.

Това развитие на индустрията открива много нови възможности за хората, които работят в България и са решили да останат тук, посочи Лозанов.

"Всяко едно десетилетие налага своята нова технология. Стремежът по-бързо да се случват нещата променя цялата индустрия".

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
иначе ако ме питаш мен, не мисля че е коректно да се говори за Аутсорсинг бизнес изобщо ... 90% от фирмите които са аутсорснали дейност тук не са в аутсорсинг бизнеса ! ... аок ме разбираш кво искам да кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 5 години
дългосрочно всички сме Омрели :):), кво значи дългосрочно устойчив бизнес ? Осен туризма и селското стопанство дето имат географски изисквания за тях, кой друг? Всичко друго може да се премести, следователно по твойта логика трябва да не е устойюиво, ама нанци... :):) иначе това са днешните практики, света става едно село, по нормално от това не може да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Е не, дават някой лев, има работа, служителите се доближават до западняшки практики, нека. Лошо не правят, просто не са дългосрочен устойчив бизнес. Просто се движат с вятъра, днес са тук, утре ги няма. Не може да им се разчита дългосрочно като някакъв двигател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
khao
преди 5 години
викаш по добре да не бяха идвали, така ли ? :):) значи като почнете с алабализми, нямате край... покрай печалбата научават и местните *** на работа и дисциплина, а това хич не е малко ... иначе кво щеше да правиме, емиграция или чиновническа държавна работа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
pioner
преди 5 години
Защо не посочат каква част от младите хора в България работят в Аутсорсинг индустрията. 3,5% за почти целия потенциал на нацията е трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 6
neverland
преди 5 години
Аутсорсинг компаниите са скалпьори, те не развиват стратегически бизнес, а просто се разполагат където са ниски разходите за заплати и данъци. Когато тези нараснат и достигнат дадени, определени от тях стойности, те напускат пазара, на който са се разположили и намират нови "по-дообри условия" другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още