IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойне Василев: В България над 80% от хората нямат семеен бюджет

Похарчили сме над 2,2 млрд. за празниците, твърдят финансисти

10:59 | 02.01.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България над 80% от хората нямат семеен бюджет. Това заяви в ефира на БНТ финансистът Стойне Василев. По думите му огромна част от хората не знаят за какво харчат парите си и често прибягват до бързите кредити, особено около празници. 

Той и финансистът Мика Зайкова, която също бе гост в студиото, се обединиха около тезата, че между 2,2 и 2,4 милиарда са похарчили българите около посрещането на коледните и новогодишните празници. Според статистиката средно българинът е похарчил около 200-300 лв. за подаръци за един човек. Финансистите твърдят обаче, че всъщност голяма част от българите са похарчили горе-долу по 50 лв. 

Според Мика Зайкова сме похарчили много пари не защото сме забогатяли много. „Усилено работят (финансовите - бел. ред.) къщи за бързи кредити и българинът, като дойде празник, обича масата да е пълна и да има подаръци“, каза Закова. Тя обърна внимание, че най-големият инвеститор в България са гастарбайтерите, тоест, българите, работещи навън. Експертът цитира данни на БНБ, според които само за първото деветмесечие са пратени в България близо 1 милиард евро, а преките чужди инвестиции намаляват на 700 милиона евр. Средно на ден през септември българите зад граница са пращали тук по около 3,4 млн. евро. За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро., което пак е повече от преките чужди инвестиции, дошли в страната. За първото тримесечие на тази година те са 294 млн. евро, а за второто – 330,6 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 1
Лъчо
преди 4 години
Прав си работят за "храна"-цигари, алкохол и захарни изделия хаха. Погледни една статистика на "кауфланд" например. Само 30-40% са продажбите на "месо и месни продукти" и "млечни продукти", другите 60% са алкохол и захарни изделия..... Никаква култура на хранене няма българина, необразован и ***. И 1000лв. Да му дадеш, ще излезе с количка пълна с ***, защото си няма на представа какво е качествена храна. Ще я напълни с всичко което е на промоция, фавли, кроасани, тоалетна хартия и прах на - 50%( най некачествените ест.) но той от къде да знае, нали е на промоция. Бира задължително, няколко стека, уйски отлежало задължително поне 18г. И после реве " много скъпо стана всичко" празна количка а оставих 200лв хахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Противно на казаното от преднопишещите според мен точно хората без излишък в доходите имат най-голяма нужда от бюджет. Тези които печелят повече отколкото могат да похарчат си живеят добре и без бюджетиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 5
caller
преди 4 години
Бюджет се прави ако има какво да се разпределя, както прави държавата ни. Събира едни пари и управляващите си ги разпределят както си решат. А хората у нас са с най-ниските доходи в ЕС, но за сметка на това с най-високите данъци за потребление, 20% ДДС за храна, а за храна отиват между 50% и 70% от доходите на хората у нас. Какво да планираш, като работиш само за едната храна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Парите които пращат гастарбайтерите в по-голямата част не са инвестиции, тъй че не е коректно да се сравняват с преките чужди инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 4
s3
преди 4 години
3 дни иху-аху, после тихо.Такава е народопсихологията на редовия българин. Какъв семеен биджет, като приходите в него са колкото да се изкара месеца. За да има биджет, трябва да има някакъв що-годе нормален стандарт на живот, а не стабилитетен и дънен стандарт. Като няма резерви, какво да се планира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още