IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите пенсии за края на 2021 г. ще са с 20% по-ниски

Тогава родените в началото на 1960 г. жени, които трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества

12:45 | 20.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г. , сочат анализите и прогнозите на Държавното обществено осигуряване, цитирани от БНР.

Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират, ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества.

Очаква се по същата причина през 2040 г. НОИ да отпуска с до 25% по- ниски пенсии.

Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотезата, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.

Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42 на сто.

Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ.

За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10-процентни пункта по-висок.

По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
marto1992
преди 3 години
Много просто - родените след 1960г внасят ~8% в НОИ и ~2% в частен фонд. Родените преди това внасят около 10% в НОИ. Нормално е пенсията от НОИ да намалее с 20%, а вече с частния фонд си е твоя работа какво ще правиш. Пенсиите се дават не като подаяние или милостиня, а според внесените пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а за края на 25а с 50 % ли ше са по- ниски ... по тая логика , към 2030а НОЙ ше предлага по една студена вода на съвестните данъкоплатци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Какво е пропорционална редукция и защо трябва да съм ощетен и да вземам по малка пенсия заради това,че рискувам и помагам на икономиката при ползването на втория стълб вместо да стоят всички в НОИ и в БНБ ?Моля, някой да го обясни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още