IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 40% от българите не са могли да посрещнат неочаквани разходи през 2019 г.

Най-висок е този дял в Хърватия - 52%, а най-нисък в Малта - 15%

10:48 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Почти 40% от българите не са могли да посрещнат неочаквани разходи през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

С този дял страната ни се нарежда на 7-мо място в Европейския съюз (ЕС).

Средно за ЕС 32% от хората не са успели да посрещнат неочаквани разходи през миналата година.

Най-висок е този дял в Хърватия – 52% от населението, следвана от Латвия с 50%, Гърция и Кипър с по 48%, Литва с 47% и Румъния с 44%.

Неочаквани Неочаквани

В Малта е най-нисък делът на хората, които не са успели да посрещнат неочаквани разходи през миналата година – 15%. В Люксембург, Австрия и Швеция делът им е по 20%, в Чехия и Холандия е по 22%, а в Дания – 23%.

В ЕС най-висок дял на хората, които не могат да покрият неочаквани разходи, се наблюдаваше през 2012 г., в разгара на дълговата криза на еврозоната, припомня Евростат. Оттогава ситуацията се подобрява, но заради кризата с коронавируса и наложените ограничения се очаква делът на затруднените финансово хора да расте, а способността им да се изправят пред неочаквани финансови разходи да се влошава.

Най-висок е делът на хората, които не могат да посрещнат неочаквани разходи, сред домакинствата със само едно лице – 40% от тях. При самотните възрастни, които се грижат за деца, делът нараства до 56%. По-висок е делът на самотните жени, които не могат да посрещнат неочаквани разходи, отколкото на самотните мъже – съответно 43% и 36%.

Делът на домакинствата с двама възрастни, които не успяват да посрещнат неочаквани разходи, е приблизително еднакъв: 25% са домакинствата само с възрастни, 28% - с едно зависимо дете, и 26% - с две зависими деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още