IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предлага законови промени за ограничаване възлагането на поръчки на подизпълнители

Казусът е заради държавното дружество "Автомагистрали", което строи магистрала "Хемус" чрез рамкови споразумения с други фирми

21:46 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

„БСП за България“ предлага промяна в Закона за обществените поръчки, за да се ограничи прехвърлянето на строителни дейности на подизпълнители без търгове.

Партията предлага в текстовете за се заложи изискване поръчки да се възлагат само на компании, които имат капацитет да извършват 90% от дейностите, т.е. достатъчно персонал и техника.

Предложението идва, след като миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова коментира в писмен отговор на въпрос на депутата от левицата Георги Свиленски в рамките на парламентарния контрол, че държавното дружество „Автомагистрали“, на което беше възложено доизграждането на магистрала „Хемус“, изгражда магистралата предимно с работници на фирми, наети с рамкови споразумения.

Компанията разполага с 40-тонен булдозер, 114 тежкотоварни автомобила до 30 т, два верижни багера, още един колесен, осем комбинирани и два мини багера, 4 валяка, 17 камиона с бордови кран, 4 челни товарача, два влекача за товари, една специализирана машина за строителство на мостове, три дрона, 53 леки автомобила, 27 лекотоварни бусове, става ясно от отговора на Аврамова.

Министърът посочва, че 41 работници на „Автомагистрали“, назначени на трудов договор, се занимават с поддръжка и строителство на пътища. Дружеството е назначило и 9 пътни инженери, както и още 19 други инженери, 11 геодезисти, 1 геолог. Общо 37 са техническите ръководители, а шофьорите са 162-ма.

Същевременно счетоводителите на компанията са 20. Назначени са и още 6-ма „отчетника счетоводство“. В тази връзка от БСП питат дали фирмата е за пътно строителство, или е счетоводна.

Според БСП договорите, сключвани от „Автомагистрали“, противоречат на Закона за обществените поръчки, заради което от партията поискаха и одит на поръчките, изпълнявани от дружеството. Аврамова опровергава в отговора си това твърдение, като казва, че в случаите, в които дружеството работи с подизпълнител, това е посочено още в офертата, както се изисква от Закона.

Освен внесените предложения за законови промени, от левицата внесоха официално и предложението за одита на държавното пътностроително дружество. Според партията над 10% от дейностите му се изпълняват от десетина фирми чрез пряко договаряне и те „ограбват българските граждани и които пълнят чекмеджетата на нечии спални“, посочи Свиленски на брифинг в Народното събрание.

Междувременно в позиция, изпратена до медиите, "Автомагистрали" съобщи, че не се притеснява от одит от Сметната палата и ако бъде възложен такъв, ще окаже пълно съдействие.

От "Автомагистрали" отричат да имат незаконни договори. А най-важният им обект е довършването на автомагистрала "Хемус", което уверяват, че ще приключи в срок до 2024 година и че се извършва с високо качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още