IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кой е в бъдещия коалиционен кабинет?

В понеделник съставът на правителството ще бъде гласуван от Народното събрание

14:02 | 11.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Борислав Сандов от "Демократична България" е номиниран за вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите.  Борислав Сандов е роден на 16 декември 1982 г. в Мадан. През 2001 г. завършва Професионална гимназия по туризъм и строителство "Никола Й. Вапцаров" в Смолян. През 2006 г. завършва география в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2017 г. - магистратура по "Управление на водни и климатични ресурси" в университета.

Борислав Борислав

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Борислав Сандов e активен участник в различни природозащитни кампании, сред които за опазването на Иракли, Странджа, Перелик, Националния парк "Пирин". Работил е по въпроса за забраната на ГМО в земеделието, за мораториума върху шистовия газ и др. Работил е като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Бил е координатор на кампаниите на "Фондация за околна среда и земеделие". Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите.
От 2010 г. до 2012 г. е организационен секретар на Българската асоциация "Биопродукти".

През 2012 г. е един от инициаторите на организирането на първия фермерски пазар в София. От 2011 г. до 2013 г. е координатор на организацията "Хранителна независимост - България". От 2015 г. до 2018 г. е съпредседател на "Зелени Балкани". Бил е член и председател на Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове.

От 15 април до 15 септември 2021 г. Борислав Сандов е депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание в Парламентарната група на "Демократична България", като от 18 август до 15 септември 2021 г. е председател на Комисията по околната среда и водите в 46-ото Народно събрание.

Той е сред учредителите на партия "Зелените" през 2008 г. От 2012 г. до 2014 г. е неин съпредседател и заедно с Владислав Панев от 6 януари 2018 г. са съпредседатели на партията. На 21 април 2019 г. партия "Зелените" променя името си на партия "Зелено движение". На предсрочните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г. партията участва в коалицията "Демократична България - обединение" ("Да, България!", ДСБ, "Зелено движение"), която печели 7 процента. 

Калина Константинова от "Продължаваме промяната" е номинирана за вицепремиер по ефективно управление.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Калина Константинова е родена на 18 май 1984 г. в София. Завършва 9 Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, след което изучава икономика в колежа "Бард" в Ню Йорк, САЩ. Има магистърска степен по "Устойчиво развитие" в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания.
Професионалният й опит е свързан предимно с развитието и модернизацията на малкия и среден бизнес и стартиращите компании в България.

Калина Константинова е съветник на Асен Василев по време на мандата му като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на министър-председателя Марин Райков от 13 март до 29 май 2013 г.

До 2014 г. тя работи като икономист в организацията "MoveBG". От 2017 г. до 2019 г. е ръководител на програмата на фондация "Америка за България" за бизнес среда. От 2019 г. е търговски директор на компанията за информационната сигурност "LogSentinel".

Преподавател в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с Центъра за стратегии и кoнкурентноспособност в Бизнес школата на Харвардския университет.
От 12 май до 17 септември 2021 г. Калина Константинова е заместник-министър на икономиката в служебния кабинет на министър-председателя Стефан Янев. Депутат в 47-ото Народно събрание от коалиция "Продължаваме промяната".

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Няма ли поне накой да иска да има за управляващи не калинки с измислени дипломи, а сериозни момчета???? ИЛ БОКО ВИ НАУЧИ на друг стандарт? Откога стана подигравателно, ако си завършил пълен курс във водещи в света университети? Николаниа Ангелкова се правеше на такъв възпитаник, но там не я знаеха в списъците си там и тя неохотно призна, че е била за 2 седмици, платени от баща й. Барни Ръбъл беше поне забавен. *** остана в историята, заедно с издигане авторитета на поцинкованите кофи.ХАЙДЕ да гоним истинското! Била съм в основни световни университети като специализант и после преподавател и ЗНАЯ МНОГО добре какво значи ДА ДИШАШ онзи въздух и израстваш там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Ясно се виждат както "харвардската" дружинка с реална дейност в София, така и вкопчените в постове и държавни позиции от години. Дупе да ви е яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още