IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кой е в бъдещия коалиционен кабинет?

В понеделник съставът на правителството ще бъде гласуван от Народното събрание

14:02 | 11.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Георги Гьоков от БСП е номиниран за министър на труда и социалната политика.

Георги Георги

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 г. в с. Любеново, област Стара Загора. Завършил е "Технология на металостроенето и металорежещи машини" в Техническия университет "Васил Априлов" в Габрово. Бил е директор на Бюрото по труда в Стара Загора.
Член на Областния съвет на БСП в Стара Загоря, член на Националния съвет на БСП, член на Общинския съвет на БСП Стара Загора и от 21 май 2021 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП.

От 2013 г. е депутат от "БСП за България" последователно от 42-ото до 47-ото Народно събрание. В 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание в периода от 2013 г. до март 2021 г. Георги Гьоков е бил зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика. В 42-ото е бил член на Комисията по правата и жалбите на гражданите, а в 44-ото Народно събрание - председател на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите от 10 юли 2019 г. до 26 март 2021 г. Член на Комисията по здравеопазване в 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото Народно събрание. От 18 август до 15 септември 2021 г. е председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика.

Божидар Божанов от "Демократична България" е номиниран за министър на електронното управление.

 

 

Божидар Божанов е експерт и предприемач, основател на компанията за информационна сигурност "LogSentinel". Роден е на 19 август 1987 г. в Бургас. През 2006 г. завършва Природоматематическата гимназия "Иван Вазов" в Димитровград. През 2011 г. завършва компютърни и информационни системи в Голдсмитс колидж, част от Лондонския университет. Божидар Божанов е софтуерен инженер с над 10 години опит в международни компании. Бил е част от групата на ИТ експерти "Общество.бг", работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление.

От юни 2015 г. до декември 2016 г. е съветник за електронното управление на заместник министър-председателя Румяна Бъчварова. Участвал е в създаването на пътната карта за електронното правителство за периода 2016-2020 г., включваща подробности за повече от 30 бъдещи проекта, както и законодателни инициативи, които трябва да направят публичната администрация по-автоматизирана и прозрачна.

Основател и изпълнителен директор от октомври 2017 г. на компанията за информационна сигурност "LogSentinel".
Член е на Изпълнителния съвет и на Националния съвет на партия "Да, България!". Депутат в 47-ото Народно събрание от коалиция "Демократична България - обединение" /"Да, България!", ДСБ, Зелено движение/.

Николай Денков е номиниран за министър на образованието и науката от квотата на "Продължаваме промяната".

Николай Николай

Снимка: БГНЕС

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва висше образование във Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторска дисертация през 1993 г., от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е зам.-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г. ръководи катедра "Инженерна химия", а от 2017 г. е ръководител на лабораторията "Активни формулировки и материали" към факултета. През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. На 26 октомври 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление "Химически науки". От 2019 г. е член на европейската научна академия "Academia Europеa". Той е член и на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция.

От август 2014 г. до април 2016 г. Николай Денков е зам.-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в служебните правителства на министър-председателя Стефан Янев.

Според класация на университета в Станфорд в САЩ Николай Денков е сред първите два процента на най-добрите учени в света. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. Той е публикувал над 175 научни статии и 17 обзора. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Има 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни. Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми. Работил е като водещ учен в изследователските институти на фирмите "Юниливър" (САЩ) и "Rhone-Poluenc" (Франция). Той е бил гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция).

За своите научни постижения Николай Денков е удостоен с редица награди, сред които грамота от Японската агенция за изследвания и развитие (1995), Голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието и науката за 2010 г., на Почетния знак със синя лента на СУ "Св. Климент Охридски" (2013), на Голямата награда на СУ "Св. Кл. Охридски" за високи научни постижения (2016), на годишната награда "Солвей" за високи научни постижения на Европейското дружество по колоиди и повърхности (2019) и др.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Няма ли поне накой да иска да има за управляващи не калинки с измислени дипломи, а сериозни момчета???? ИЛ БОКО ВИ НАУЧИ на друг стандарт? Откога стана подигравателно, ако си завършил пълен курс във водещи в света университети? Николаниа Ангелкова се правеше на такъв възпитаник, но там не я знаеха в списъците си там и тя неохотно призна, че е била за 2 седмици, платени от баща й. Барни Ръбъл беше поне забавен. *** остана в историята, заедно с издигане авторитета на поцинкованите кофи.ХАЙДЕ да гоним истинското! Била съм в основни световни университети като специализант и после преподавател и ЗНАЯ МНОГО добре какво значи ДА ДИШАШ онзи въздух и израстваш там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Ясно се виждат както "харвардската" дружинка с реална дейност в София, така и вкопчените в постове и държавни позиции от години. Дупе да ви е яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още