IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кой е в бъдещия коалиционен кабинет?

В понеделник съставът на правителството ще бъде гласуван от Народното събрание

14:02 | 11.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проф. Асена Сербезова е номинирана за министър на здравеопазването от квотата на "Продължаваме промяната".

Асена Асена

Снимка: БГНЕС/Зара Русева

Проф. Асена Сербезова е родена на 30 март 1973 г. През 1996 г. завършва "Фармация" в Медицинския университет в София. Магистър е по здравен мениджмънт и обществено здраве от Медицинския университет в София и по здравна политика и фармакоикономика от Университета по мениджмънт в Барселона, Испания. Има специализации по "Организация и икономика на аптечната и дистрибуторската практика", както и "Организация и икономика на фармацевтичното производство".

През 2013 - 2014 г. е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. От юли 2014 до август 2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. В продължение на десет години - от 2008 г. до 2018 г., е преподавател по фармакоикономика, управление на качеството във фармацевтичната индустрия, социална фармация и медицински изделия във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София. От 2018 г. преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет.

От 2007 до 2010 г. е председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз и зам.-председател на Управителния съвет на организацията от 2010 г. до 2013 г. На 9 февруари 2020 г. Асена Сербезова е избрана за председател на Българския фармацевтичен съюз с мандат до 2023 г.

Асена Сербезова е член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата, както и на Комитета за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата. Тя е автор и съавтор на над 100 научни публикации, учебници и монографии в областта на добрите фармацевтични практики, управление на качеството, фармакоикономика, лекарствена употреба и др.

Даниел Лорер е номиниран за министър на иновациите и растежа.

Даниел Даниел

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 г. Завършил е компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив в Израел. Той е живял и работил в Испания, Белгия, Швейцария и Израел и има 20-годишен международен опит като инвеститор и предприемач.

През 1999 г. заедно със състуденти създава в Париж, Франция, първия си стартъп "FranceBusinessPlus", който по-късно продават на местна верига за доставки на едро. Работил е на различни ръководни позиции в израелската компания "Mercury Interactive", световен лидер в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол. След продажбата на компанията на "Хюлет Пакард" през 2006 г. Даниел Лорер става един от създателите на "Optiim", компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул, Турция. Десет години по-късно - през 2016 г., "Optiim" е продадена на австрийския холдинг "New Frontier Group". През 2018 г. е сред основателите и управляващ партньор на фонда за рискови инвестиции в технологични компании "BrightCap Ventures".

През 2013 г. Даниел Лорер е бил съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство с министър-председател Марин Райков. В първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев през 2021 г. Даниел Лорер е съветник на служебния министър на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката.

Даниел Лорер е член на Управителния съвет на Организацията на евреите в България "Шалом" до септември 2021 г. Тогава напуска и управлението на фонда за рискови инвестиции в технологични компании "BrightCap Ventures".
Преподавал е в програмата за икономически растеж и развитие на центъра, афилиирана със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в Бизнес школата на Харвардския университет.

Александър Николов е номиниран за министър на енергетиката от квотата на "Има такъв народ".

Александър Александър

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г. Завършил е "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/. Има допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса и мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

От 14 май до 12 август 2021 г. е заместник-министър на енергетиката в служебното правителство с министър-председател Стефан Янев.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Няма ли поне накой да иска да има за управляващи не калинки с измислени дипломи, а сериозни момчета???? ИЛ БОКО ВИ НАУЧИ на друг стандарт? Откога стана подигравателно, ако си завършил пълен курс във водещи в света университети? Николаниа Ангелкова се правеше на такъв възпитаник, но там не я знаеха в списъците си там и тя неохотно призна, че е била за 2 седмици, платени от баща й. Барни Ръбъл беше поне забавен. *** остана в историята, заедно с издигане авторитета на поцинкованите кофи.ХАЙДЕ да гоним истинското! Била съм в основни световни университети като специализант и после преподавател и ЗНАЯ МНОГО добре какво значи ДА ДИШАШ онзи въздух и израстваш там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Ясно се виждат както "харвардската" дружинка с реална дейност в София, така и вкопчените в постове и държавни позиции от години. Дупе да ви е яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още