IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са важните стимули в подкрепа на растежа на стартъп компаниите?

България трябва да засили защитата на частната собственост, смята икономистът Васил Караиванов

21:00 | 04.01.22 г.
Кои са важните стимули в подкрепа на растежа на стартъп компаниите?

Признаване на разходи за научно-изследователска и развойна дейност, повишаване на прага за регистрация по ДДС,електронно правителство и защита на частната собственост са стимулите в подкрепа на растежа на стартъп компаниите. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Относно това какъв вид данъчна програма е необходима на България, за да стимулира развитието на стартъп екосистема и необходими ли са данъчни актуализации, гостът е на мнение, че не е добре да се създава бизнес само заради ниските данъци в страната, защото това не носи дългосрочна печалба на държавата. 

Според Караиванов България трябва да засили защитата на частната собственост. „Първото важно нещо е защитата на частната собственост - да няма, както предишни години сме имали, течове на данни. Данни, които не би трябвало да изтичат, изведнъж ставаха публични. Второто важно нещо е да не могат да ти превземат дружеството с някакви фиктивни сделки и дружеството ти да бъде придобито от други лица. Тези две неща са изключително важни за една юрисдикция, за да стане атрактивна“, каза Караиванов.

От гледна точка на данъчното облагане той смята, че правилата за всички трябва да са равни, защото само тогава има ползи в дългосрочен план.„Целенасоченото стимулиране е много грешно за една икономика“, посочи Караиванов, според когото актуалната данъчна система в България е достатъчно добра.

Според икономиста инвеститорите в България ползват предимно публичен ресурс, а не е добре, ако допълнително им се дадат данъчни привилегии. „В цяла Европа има нещо сбъркано“, казва той. „Дават се пари за създаване на стартъпи, но след това не се осигурява пазар за продуктите и услугите, които тези компании създават. В САЩ и Израел правят обратното, те не стимулират създаването на стартъпи, а създават търсене за продукти и услуги, които са иновативни“, посочи икономистът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още