IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: България спазва правилата на експортния контрол на оръжие

Няма документи за износ за български стоки за Украйна, още повече български боеприпаси, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова

18:23 | 21.02.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Като оръжеен производител България спазва всички правила на експортния контрол. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев по повод публикациите на руската информационна агенция ТАСС, че при обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала гранатомети, произведени в българския завод "Арсенал". 

"Да, ние произвеждаме редица отбранителни специфични продукти, но България като държава спазва всички правила на експортния контрол, така че нека да не търсим пряка вина непременно, че те са произведени в България и се намират в някаква зона, която е с конфликт. В такива зони по света, където има конфликти, вероятно може да бъдат намерени такива български производства. Въпросът е как са стигнали до там, което на този етап не можем да докажем", коментира военният министър, цитиран от БТА.

По-рано днес на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова отрече при обстрела на Донецката народна република украинската армия да е използвала български боеприпаси.

Тя обясни, че органът, който издава разрешения за търговия с оръжия в България, е Междуведомствената комисия за експортен контрол и разпространение на оръжията за масово унищожение към Министерство на икономиката.

„Още вчера поисках пълна проверка. Резултатът – в Комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна”, заяви Нинова.

Тя поясни, че това е наложена практика в България веднага след подписването на Минското споразумение през 2014 и 2015 година. Не се намериха и назад във времето документи за износ за български стоки в Украйна”, заяви още Нинова.

Вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди от автоматичен гранатомет, произведен в завод "Арсенал".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още