IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: Движим се в правилната посока с Плана за възстановяване и развитие

Нека не се прави фалшива политическа риторика на база на фалшиви новини, апелира министър-председателят

21:55 | 15.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

Никой да не си упражнява политическата риторика на база на фалшиви новини, движим се в правилната посока с Плана за възстановяване и развитие. Това заяви премиерът Кирил Петков, цитиран от БГНЕС.

По-рано във вторник стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) ще удължи до 15 април срока за оценка на Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Във връзка с това Петков проведе телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Тя препотвърди това, че се движим в правилната посока с перфектна скорост, като се надяваме в следващите няколко дни да каже, че всички технически параметри са постигнати. Нека не се прави фалшива политическа риторика на база на фалшиви новини”, апелира премиерът.

Във връзка с посещението у нас на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши Петков заяви, че тя идва у нас, знаейки, че България има шанс с това правителство да изчисти корупцията, пише БТА.

Премиерът коментира още, че няма как страната ни да плаща милиони евро на Русия за ремонт на самолети. По думите му трябва да се видят и други възможности, като най-важното за България е пилотите ни да не губят летателната си способност. Петков допълни, че се надява при предстоящото посещение на американският министър на отбраната Лойд Остин да се коментира и тази тема. "Страната ни ще получи своите F-16, но дотогава пилотите ни трябва да могат да летят с тях", посочи Петков.

В отговор на въпрос има ли нужда от засилване на сигурността по границата ни премиерът каза, че вече е ясно, че вместо конструктивен диалог с Руската федерация имаме вражеска страна, която атакува друга славянска държава. "Това е факт и не може да се игнорира", посочи Петков, като допълни, че оттук нататък трябва заедно с НАТО и ЕС да имаме координирана стратегия на базата на новата опасност.

В момента премиерът е във Варна на посещение на обществен координационен център за бежанците.

„Вижда се, че когато всички запретнем ръкави заедно, постигаме неща, които никой не може сам да постигне. Усилията не са само върху плещите на доброволците. Утре ще изпратим допълнително 10 човека от МВР, които да работят в центъра. До момента през центъра са обработени документите на над 5 хил. души. Идвам от ГП в Русе, там вече има готовност за мащабно приемане на хора. Видях палатките, пълни с доброволци. Има готовност за издаването на документи още на границата на всички бежанци. Те ще се насочват към местата за настаняване”, каза още той.

Кирил Петков добави, че България показва добро лице, с което може да се гордее.

„Проблемите не са малко - има такива с ваксинацията на пристигащите деца, с обучението им. Държавата ще засили своето присъствие в центровете като този във Варна”, каза още министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Бе айде, да речем , посоката може и да е правилна, *** чак пък да кажеш,че е с перфектна скорост. Кико, дай малко по-сериозно бе, така звучиш смешно,кажи объркахме се , нови сме , сега ще наваксаме, *** да разправяш, че било с перфектна скорост..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още