IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утрешната битка се печели с днешната подготовка

Трудните времена също са възможност за развитие, коментираха предприемачи на форума FOUNDERS TODAY на Investor Media Group

17:35 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Росен Хубенов</em></p>

Снимка: Росен Хубенов

Повишаването на лихвите у нас може да охлади пазара на имоти

Участниците в дискусията обсъдиха и сегашните финансови условия на все още твърде ниски лихви и висока инфлация.

Редица централни банки - в т.ч. тримата големи сред тях, а именно Европейската централна банка (ЕЦБ), Английската централна банка (АЦБ) и Федералният резерв на САЩ - вече повишиха или планират да повишат лихвите в отговор на рекордната инфлация.

АЦБ започна с цикъла на затягане още миналия декември, а Фед ускори темпа с увеличение от 75 базисни пункта (б.п.). ЕЦБ също затвърди плановете си за лихвено повишение в размер на 25 б.п. на следващото си заседание, което ще се състои на 21 юли.

Директорът в УниКредит Булбанк Крум Алексиев изтъкна това, от което немалко хора се притесняват и очакват като отражение у нас от хода на ЕЦБ.

Крум Крум

Директорът на управление Корпоративни клиенти в УниКредит Булбанк Крум Алексиев

"Повишението на ЕЦБ какво означава за нас - преживяхме невиждан досега феномен от среда на негативни лихвени проценти. Сега очакваме да се нормализират, като хората с кредит ще имат по-високи финансови разходи", каза Алексиев.

"Очакванията са да има корекции, но не бива да се притесняваме от тях, тъй като това е цикъл", успокои Алексиев.

Що се отнася до бизнеса, банкерът изтъкна, че е важно компаниите да имат устойчив бизнес модел, който може да издържи на по-високи лихви, и да се залагат правилните финансови разходи.

Според Стоянов отражението от увеличението на ЕЦБ върху българския кредитен и имотен пазар е "на кантар".

Той обясни, че в някои държави в Европа лихвите по жилищните заеми вече са били повишени, а откакто в САЩ Фед затегна финансовите условия, пазарът на имоти за няколко седмици тотално спря.

"Не бих прогнозирал, че така ще се случи при нас - в България има доста спестявания, много от тези хора изваждат парите си от банките и купуват имоти, за да си защитят капитала, а това нагрява изключително пазара", обясни Стоянов, като допълни, че в този смисъл инфлацията работи по обратен начин, като "засилва" бизнеса.

"Вероятно лихвените увеличения ще охладят леко пазара, но нещата са сложни - вероятно ефектът от инфлацията ще бъде още по-силен", допълни предприемачът.

Консервативността на българина ще продължи да поддържа имотния пазар

Българинът като инвеститор е консервативен, обобщи Стоянов, като допълни, че малко хора смеят да инвестират в друго, различно от имоти.

Същото се отнася и за младежите, които тръгват по пътя на своите родители. Освен това, добре позната тенденция е, че често родителите се опитват да осигурят на децата си поне едно жилище. В Западна Европа тенденцията не е точно такава, тъй като често се изтъква, че хората там предпочитат да живеят под наем. "В Западна Европа избират да не купят жилище не, защото не искат, а по-скоро нямат възможност", обясни Стоянов.

Колкото до инвестициите във все още нетолкова добре познати и утвърдили се активи като криптовалутите, според основателя на STOYANOV ENTERPRISES те не са предпочитана инвестиция от българина.

основателят и собственик на STOYANOV ENTERPRISES Никола Стоянов

Според Манолов обаче, ако се погледнат последните 13 години от историята на криптопазара, "тенденцията върви нагоре". "Привлекателността и устойчивостта на тази индустрия вече е доказана", смята експертът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR.

Генерални партньори на Founders Today са УниКредит Булбанк и Nexo. Събитието се организира с подкрепата на Алтерко. Институционални партньори са „Индустриален Холдинг България“ АД, Френско-българската търговска и индустриална камара, Германо-българска индустриално-търговска камара, Българската стартъп асоциация (BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Медийни партньори на Founders Today са Bloomberg TV Bulgaria, сп. BusinessGlobal и Rabota.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още