IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортният тотализатор ще може да разпространява игрите си чрез външни фирми

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха и таван от 4000 броя на тото пунктовете в страната

17:21 | 21.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският спортен тотолизатор все пак ще може да разпространява игрите си чрез външни лица. Това записаха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси в приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, предложен от Любомир Каримански, Ива Митева и Андрей Михайлов от "Има такъв народ" (ИТН).

Забраната бе гласувана преди 2 години и реално трябваше да влезе в сила през август 2022 г. В крайна сметка Спортният тотализатор ще продължи да сключва договори с трети лица за разпространение на своите игри. По данни на Министерството на младежта и спорта Българският спортен тотализатор има едва 600 свои пункта в страната, а над 1000 са на трети лица. Ако забраната не беше отменена, те трябваше да бъдат закрити. 

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха и таван на броя на тото пунктовете. В момента те са 1600, а в законопроекта бе записано, че могат да достигнат 4000.

Да има таван на пунктовете бе искане на Министерство на финансите с мотив, че ако няма заложени граници, това ще доведе до неограничено разпространение на хазарт сред младите хора. Първоначално в текста бе заложено пунктовете да не надвишават 3000, но по настояване на ДПС максималният им брой бе увеличен до 4000.

Законопроектът предвижда разширяване на обхвата на хазартните игри, организирани от Българския спортен тотализатор, като към тях се включат и игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти.

Според мотивите на вносителите от ИТН разширяването на портфолиото ще доведе до повече средства за физическото възпитание, спорта и културата, както и за поддържане, ремонт или изграждане на нови спортни съоръжения в държавните и общинските училища. Промяната ще доведе и до оптимизиране на финансовите резултати и на самото държавно предприятие.

Предстои промените да бъдат окончателно приети и в пленарната зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
4000 пункта е ужасно много, тези мислят ли като ги пишат тези числа? Има 257 града в България като 200 от тях са само проформа градове, а се води селски начин на живот и са с 300 - 14000 жителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още