IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще опита да усъвършенства единната сметка

Проектът, въведен от правителството на ГЕРБ, беше критикуван от бизнеса заради несъвършенства

17:05 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството ще опита да усъвършенства единната сметка

Правителството одобри проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които касаят единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигуровки, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Припомняме, че тази сметка беше въведена от началото на 2013 година. Тя предвижда внасянето на дължими данъци и осигуровки с едно платежно, но, от друга страна, разплащането започва от най-старите задължения. От бизнеса се оплакаха, че по този начин хиляди българи могат да се окажат без достъп до здравеопазване, например, при невнесени стари вноски, макар да са изрядни с плащанията през последните месеци.

С проекта на Министерския съвет, одобрен днес, се предвижда разсрочване и отсрочване на задължения при облекчени условия за по-дълъг период и в по-голям размер.

По този начин задължените лица във временно финансово затруднение да могат да обслужват текущите си задължения за данъци и осигурителни вноски след получено разрешение за отсрочване и разсрочване на тези от тях, чиито срокове за плащане са изтекли и са включени в разрешението за отсрочване и разсрочване.

Разсрочените задължения ще се плащат по предварително определен погасителен план, а отсрочените – към определен падеж, ведно с дължимите лихви.

Задълженията, включени в разрешенията за отсрочване и разсрочване, се изключват от системата на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски до момента на настъпване на падежите по разсрочването и отсрочването.

Предвидени са ясни критерии и правила за допускане на отсрочване и разсрочване, както и предпазен механизъм при неизпълнение на условията, при които е дадено разрешението.

Друга промяна, свързана с усъвършенстване на единната сметка, е възможността самоосигуряващите се лица да заявят кои задължения за осигурителни вноски за ДОО погасяват в случаите на няколко публични задължения, сроковете за които са изтекли.

При заявяване на това обстоятелство пред НАП, редът на единната сметка няма да се прилага по отношение на заявените задължения. Предложението е продиктувано от факта, че при непогасяване на осигурителни вноски самоосигуряващите се лица губят осигурителни права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още