IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ отмени насрочените за юни аукциони за продажба на ДЦК

Сред причините са високото ниво на фискалния резерв и силно волатилната през последните седмици обстановка на международните пазари

17:22 | 10.06.15 г. 3
МФ отмени насрочените за юни аукциони за продажба на ДЦК

Министерството на финансите (МФ) взе решение да не проведе предвидените в емисионния календар за юни аукциони за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), съобщава ведомството в комюнике.

От министерството посочват, че решението е в резултат на оценката за текущото изпълнение на приходната част по консолидираната фискална програма и високото ниво на фискалния резерв. Освен това сред аргументите е и силно волатилната през последните седмици обстановка на международните капиталови и дългови пазари.

От пресцентъра на МФ отбелязват още, че ведомството, в качеството си на емитент на ДЦК, ще продължи да наблюдава внимателно пазарната ситуация и през следващите месеци ще провежда емисионна политика, съответстваща на нуждите на бюджетното финансиране при възможно най-благоприятни условия.

Финансовото министерство бе насрочило за този месец два търга за продажба на ДЦК. Първият, който трябваше да се проведе на 15 юни, бе за дългови книжа с падеж през 2025 г., а вторият, насрочен за 22 юни – за такива с падеж през 2020 г. Общият индикативен обем на двете емисии трябваше да бъде 100 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
trilist
преди 8 години
Според мен изобщо няма да има акуцион за ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Орешарски "емитираше" големи дългове в НЕК. Другото си беше странно, как така банките се съгласиха на толкова ниски проценти. Според мен си бяха притиснати по един или друг начин. Всичко в държавата катастрофираше.. обаче банките се съгласиха на суперниски лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
LuckyYou
преди 8 години
Изключително голяма грешка! Облигациите ще продължават да покачват лихвените си проценти (т.е.) цената им да пада. Колкото повече чакат и отменят аукциони, толкова по-висок % ще трябва да плащаме ние! Това министърче е доста слабо на облигациите!За разлика от Орешарски, който емитираше на исторически ниски нива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още