IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се идея за намалена ставка на ДДС за лекарства и храни

Ставката на данъка няма да се променя за книги и вестници, категорична е зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева

15:50 | 12.09.15 г. 12
Обсъжда се идея за намалена ставка на ДДС за лекарства и храни

Обсъждат се предложения за промени в ставката на данък добавена стойност (ДДС) за някои фармацевтични продукти и продукти от хранително-вкусовата промишленост. Това става ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева по време на среща с представители на бизнеса в Русе, предаде БНР. Паралелно с това обаче тя беше категорична, че размерът на данъка за книги и вестници ще бъде запазен.

Правилата на ЕС позволяват диференцирани от стандартната за страната и по-ниски ставки от минималната за ЕС за редица чувствителни в отделните държави стоки. На този етап България се е възползвала от възможността да намали ставката под минималните за общността 15% само за услуги в областта на туризма.

Досега становището на финансовия министър Владислав Горанов е, че системата на ДДС не трябва да се променя въпреки внасяни предложения за по-ниски ставки за различни продукти. Везиева обаче коментира, че предложените идеи „не са изчистени като резултат”.

Пред бизнеса в Русе зам.-министърът представи и част от темите, обсъждани по време на седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество. 

„Трайна е тенденцията за увеличение на износа на България от началото на годината както към ЕС, така и към трети страни”, обясни Везиева на бизнесмените, цитирана от пресцентъра на финансовото министерство. Тя посочи, че има възможности за България за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост, фармацията, туризма и ИТ индустрията в Молдова.

„Молдова е един естествен наш икономически партньор. Държава, която има почти същата икономическа рамка. Държава, която обаче има достъп до пазарите на ОНД и до пазарите на Европейския съюз. Поради тази причина е доста привлекателен икономически партньор за нашия бизнес”, заяви още Везиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
anker
преди 8 години
Жълт сайт може да греши , но финасов сайт да бърка зам.министърката на икономиката с финансите е малко неловко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
potten
преди 8 години
Абе яденето и лечението не е особен приоритет, ама поне се обсъжда. Четенето и образуванието обаче още повече нямат почва у нас, за книги да си се плаща нормално ДДС.Интересно, като ги знаем хората какви са които обсъждат върпсотса се чудя, дали ще кажат пак старата песен, че те самите нямали капацитет за да следят диференцирано ДДС. Или другия вариант е да кажат, добре, имаме капацитета и можем да имаме и ние диференцирано ДДС, ама нека да е 18% за храни и лекарства.Като се замисля, май това са вариантите за БГ-то, друг вариант нещо не виждам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още