IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Симеонов: За бизнеса е важно да се повиши събираемостта на данъците

Работодателите настояват за прецизиране на разпоредбите за данък уикенд

13:20 | 14.03.16 г. 1
Цветан Симеонов: За бизнеса е важно да се повиши събираемостта на данъците

За бизнеса е по-важно да се повиши събираемостта на данъците, а не тяхната промяна. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Добрата новина е, че финансовият министър си дава сметка за ролята на контролните органи в целия процес на събиране на данъците, коментира той. Според БТПП е важно да не се стига до раздуване на щатове, а при евентуалното създаване на данъчна полиция част от сегашните служители на НАП да станат част от нея.

Според Николай Попов, председател на Съюза на данъкоплатците в България (СДБ), организацията приветства всякакви възможности за увеличаване на събираемостта и повишаване на културата на данъкоплатците.

По повод данък уикенд Цветан Симеонов коментира исканията на национално представителни работодателски организации, които са изпратили конкретни предложения до управляващите. Търсим решения, защото е застрашено нормалното функциониране на фирмите, обясни той. 

Бизнесът иска данък уикенд да се прилага за активи над 50 000 лева, да не се въвеждат с обратна сила по-тежки условия и да се даде още време за деклариране, тъй като срокът 14 февруари не сработил.

Николай Попов допълни, че трябва да се работи много по улесняване на събирането на данъците, за да има по-голяма ефективност.

По думите му в САЩ има различни ставки по данъците в различните щати. Въвеждането на нулев корпоративен данък в един от щатите преди 25 години довел преместването на над 1,2 млн. души в него, изтъкна експертът.

Цветан Симеонов смята, че данъчната политика трябва да се променя само когато се изчерпи ролята на контролните органи. Всяко едно увеличаване на данъците може да бъде вредно за позициите на България като място за инвестиции, каза той.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Ако някой си мисли, че целта на "данък уикенд" са повече пари в хазната, то той се е поддал на съвместната пропаганда на управляващи и олигарси. Целта е точно противоположна - да се узаконят, ако ще и на 50%, големите далавери с големите имоти, които по настоящото наказателно право са престъпления в "особено големи размери"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още